Dietele vegetariene contribuie la ameliorarea sanatații diabeticilor

Apropo.ro / 31.07.2006, 15:54
Dietele vegetariene contribuie la ameliorarea sanatații diabeticilor
Persoanele care au urmat o dieta cu puține grasimi și fara produse pe baza de carne și lactate au pierdut mai mult în greutate, iar nivelul de zahar din sânge a fost mult redus fața de cele care urmeaza dieta clasica pentru diabetici, este concluzia unui studiu

Persoanele care au urmat o dieta cu puține grasimi și fara produse pe baza de carne și lactate au pierdut mai mult în greutate, iar nivelul de zahar din sânge a fost mult redus fața de cele care urmeaza dieta clasica pentru diabetici, este concluzia unui studiu publicat în SUA, transmite Reuters.

Aceasta dieta duce la scaderea colesterolului în sânge și la îmbunatațirea funcționarii rinichilor, este concluzia studiului publicat în revista Diabetes Care, editata de American Diabetes Association.

Participanții la acest studiu au declarat ca dieta vegetariana este foarte ușor de urmat, pentru ca nu este nevoie sa se calculeze numarul de calorii și nici dimensiunea porțiilor.

Profesorul Neal Barnard, președinte al Physician’s Committee for Responsible Medicine, coordonatorul acestui studiu, a declarat ca rezultatele demonstreaza ca este mai bine ca bolnavii de diabet sa-și schimbe dieta înainte de a începe tratamentele medicamentoase.

Diabetul de tip II, o boala destul de raspândita în acest moment, este rezultatul combinației dintre niște tulburari genetice, o dieta alimentara nesanatoasa și lipsa de exerciții fizice. Persoanele bolnave de diabet de tip II risca sa sufere din cauza accidentelor vasculare și cerebrale, disfuncționalitații rinichilor, orbire și pierderea membrelor.

Barnard și colegii sai de la Universitatea George Washington University, Universitatea din Toronto și Universitatea din Carolina de Nord, au testat 99 de persoane bolnave de diabet de tip II. O parte dintre subiecți au urmat dieta clasica prevazuta de American Diabetes Association, iar ceilalți au urmat dieta vegetariana.

Dupa 22 de saptamâni, 43% dintre cei care urmau o dieta vegetariana și 26% dintre cei care urmau dieta clasica nu au mai avut nevoie sa ia medicamente pentru controlarea nivelului glucozei în sânge. Persoanele care au urmat dieta vegetariana au slabit în medie 6,5 kilograme iar cele care au urmat dieta clasica au slabit în medie 3,1 kilograme. De asemenea, s-a înregistrat o scadere notabila a nivelului de zahar în sânge.

Profesorul Joshua Cohen, de la Universitatea George Washington, a declarat ca acest studiu demonstreaza ca orice persoana care este diagnosticata cu diabet ar trebui sa aiba mai multa grija în privința dietei.

Mediafax