Din 2009, CFR isi va asigura calatorii

De: Marian Andrei / 19.05.2008, 12:30
Din 2009, CFR isi va asigura calatorii
Incepand cu 3 decembrie 2009 va intra in vigoare un regulament al Parlamentului European, care va obliga societatea CFR Calatori sa ofere o asigurare pasagerilor.

Cei care calatoresc cu trenul si mai ales victimele accidentelor feroviare vor primi despagubiri incepand cu 3 decembrie 2009, dupa intrarea in vigoare a unui regulament al Parlamentului European. Acest act va obliga societatea CFR Calatori sa ofere o asigurare pasagerilor.

Comisia Europeana a stabilit deocamdata doar un un nivel minim al despagubirilor in caz de deces, care este de 21.000 de euro. Pana in decembrie 2009 urmeaza sa fie stabilite si nivelurile celorlalte asigurari. Regulamentul prevede despagubiri si pentru bagajele pasagerilor si in caz de intarziere a trenurilor.

In acest ultim caz, pasagerii vor fi indreptatiti la servicii comparabile cu cele pentru transportul aerian, precum despagubiri banesti de 25% din pretul biletului, daca intarzierea este cuprinsa intre o ora si doua, si de 50% peste doua ore. Caile ferate vor fi obligate sa anunte toate aceste informatii pasagerilor, inclusiv, inainte de plecare, posibilitatea ca trenul sa intarzie. In acest caz, pasagerii vor putea cere rambursarea biletului, daca renunta la calatorie.

In cazul in care intarzierea impiedica pasagerul sa prinda o legatura de noapte, atunci societatea de cale ferata trebuie sa ii asigure inclusiv cazare si transport la hotel.

Regulamentul a fost adoptat la finele anului trecut, dar intra in vigoare la doi ani de la adoptarea sa.