Din 2010 vom avea un „mercurial” al caselor

De: Marian Andrei / 28.07.2009, 10:51
Din 2010 vom avea un
Din 2010 oricine va putea sti care sunt preturile reale ale locuintelor sau ale terenurilor dintr-o zona

Autoritatile vor comunica, de la inceputul anului viitor, un "mercurial" al caselor, din care cei care vor sa cumpere o locuinta vor afla care este pretul platit pentru o proprietate similara din aceeasi zona.

Acest indicator va fi cat se poate de credibil, avand in vedere ca la elaborarea lui contribuie atat Institutul National de Statistica, Banca Nationala a Romaniei si Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania. Practic, oricine va putea sti care sunt preturile reale ale locuintelor sau ale terenurilor dintr-o zona, fie ca este vanzator, agentie imobiliara, ori este in cautarea unei proprietati, asa cum se intampla de multi ani in restul Uniunii Europene. Indicele a fost anuntat la inceputul anului 2008.

In acest fel, autoritatile spera ca vor reusi sa aduca mai multa transparenta pe o piata pe care nimeni nu a stiut pana acum care erau preturile reale.

“In aceasta perioada de criza in care au fost mult mai putine tranzactii, iar putinele informatii sunt rare si necertificate de nimeni, s-a vazut mult mai serios lipsa unei surse credibile, transparente si accesibile tuturor actorilor implicati intr-o tranzactie. Existenta unui indice imobiliar va elimina tot ce inseamna echivoc pe piata imobiliara”, a declarat Adrian Vascu, presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania.

Citeste mai mult despre indicele imobiliar, pe gandul.info.

Â