Din ce este format sufletul

Apropo.ro / 02.11.2012, 17:40
Din ce este format sufletul
Experții în fizică cuantică de la Universitatea din Arizona au descoperit care este materia primă din care este format sufletul nostru.

Dr. Stuart Hameroff, profesor la Departamentul de Anesteziologie și Psihologie și director al Centrului de Studii de Conștiință din cadrul Universității Arizona, unul dintre cercetătorii care a ajutat la descoperirea „materiei prime” din care este făcut sufletul a lansat o terorie extrem de interesantă.

Se pare că sufletul ar fi format din substanțe cuantice. Sufletul conține materia primă a Universului și este posibil să fi existat dintotdeauna.

Ideea profesorului Stuart are la bază teoria cuantică a conștiinței a fizicianului britanic Sir Roger Penrose, cel care a descoperit că esența sufletului nostru este conținută de anumite structuri intitulate microtubuli, care se regăsesc în interiorul celulelor creierului nostru.

Cei doi spun despre conștiință că ar fi un rezultat al efectelor cuantice gravitaționale, la nivelul acestor microtubuli.

Sufletul celor care se află în apropierea morții părăsește sistemul nervos și trece în Univers, conform teoriei celor doi experți. Conștiința unei persoane poate exista în Univers, chiar dacă aceasta a decedat. Conștiința există și în cazul persoanelor care s-au aflat la un pas de moarte, care sunt resuscitate, iar sufletul revine în corp.

În experiențele din apropierea morții microtubulii pierd starea cuantică, dar nu și informația. Dacă pacientul moare, informația cuantică va continua să existe, disipită, în Univers sub forma sufletului.

Cu această teorie, experții susțin că ar putea explica și anumite procese biologice precum mirosul, migrarea păsărilor sau fotosinteza.

Teoria lor a întâmpinat critici din partea specialiștilor pragmatici. Ea este asemănătoare credinței budhiste și hindu care cred că conștiința este parte integrală a Universului.