Din luna iunie, România trece definitiv la televiziunea digitală

De: Carmen Ulian / 15.01.2015, 15:00
Din luna iunie, România trece definitiv la televiziunea digitală
Începând din luna iunie 2015, retransmisia canalelor de televiziune se va face exclusiv prin tehnologie digitală. Cei care rămân fără semnal își vor putea cumpăra un receptor.

Un număr de până la 40 de canale tv vor putea fi recepționate fără aportul cabliștilor, iar maximum 16 dintre acestea vor fi gratuite. Cetățenii care nu vor mai putea recepționa canalele tv își vor putea achiziționa un receptor DVB T2, în cazul în care nu exită în proprietate un televizor care să decodeze acest semnal DVB T2.

Un astfel de receptor costă de la 145 de lei sau se poate achiziționa o antenă exterioară cu prețul de la 30 lei sau una de casă cu prețuri ce pornesc de la 45 de lei.

Reprezentanții RADIOCOM (fosta Societate Națională de Radiocomunicații) spune că România s-a obligat la nivel internațional ca, până la 17 iunie 2015, să întrerupă complet furnizarea pe cale radio terestră a programelor TV în format analogic. Strategia privind tranziția la televiziunea digitală terestră este supusă aprobării Guvernului.

Transmisiunea digitală terestră a programelor TV din România va fi realizată cu ajutorul a cinci multiplexe digitale, acordate prin procedură de selecție, organizată de ANCOM.

RADIOCOM asigură, prin activitatea sa, transmisiile TV pentru Societatea Romană de Televiziune (SRTv).

Conform Strategiei de trecere la DVB-T, se propune ca operatorul ce transmite în prezent programele televiziunii publice în format analogic (respectiv, RADIOCOM) să extindă, la nivel național, proiectul deja existent, astfel încât să permită transmisia digitală terestră a 12-14 programe TV în format Standard Definition.

RADIOCOM are avantajul de a deține cea mai mare rețea de broadcasting Tv analogic-terestru din România-prin cele 115 emițătoare și 404 translatoare de televiziune. Această infrastructură a fost retehnologizată, în perioada 2004-2008, dezvoltându-se pe cele trei mari direcții: Broadcasting Radio; Broadcasting TV și Telecomunicații.

Recenta investiție a RADIOCOM, în rețeaua de transport pe fibră optică- măsurând 5000 kilometri, însumând 16 noduri amplasate în țară- oferă suportul pentru transportul serviciilor broadband și pentru serviciile de televiziune.

Rețeaua WiMAX este o soluție pentru asigurarea de internet wireless, ce ajută pătrunderea în zonele preorășenești și rurale, în care ceilalți operatori nu dețin infrastructura necesară.

”din 2015, tindem să ajungem la o acoperire de 90% în rândul populației. De asemnea, implementarea broadcastingului digital terestul, la nivel național, impune upgradarea a 27 emițătoare de mare putere, simultan, la nivelul DVB-T2, superior DVB-T. Acest proiect- pentru asigurarea transmisiei digitale terestre a programelor TV- este important atât pentru RADIOCOM, punându-ne în valoare poziția de broadcaster, dar și pentru România, care, din 2015 va opri transmisiunile analogice și va trece la transmisiunile digitale terestre”, spune Gabriel Grecu, directorul general al companiei.