Din Seraiurile sultanilor otomani, in Plaza Romania

Apropo.ro / 31.10.2005, 16:29
Din Seraiurile sultanilor otomani, in Plaza Romania
Ambasada Turciei in Romania impreuna cu centrul comercial Plaza Romania au organizat un fashion show unic cu costume din Seraiurile sultanilor otomani, pentru publicul prezent sambata in sala Rotonda. De ce un astfel de eveniment? Pentru ca Ziua Nationala a Turciei trebuia sarbatorita si in

Ambasada Turciei in Romania impreuna cu centrul comercial Plaza Romania au organizat un fashion show unic cu costume din Seraiurile sultanilor otomani, pentru publicul prezent sambata in sala Rotonda. De ce un astfel de eveniment? Pentru ca Ziua Nationala a Turciei trebuia sarbatorita si in Romania cu fistic, baclava si mult fast.

Prezentarea a debutat cu Caftane si Vestoane cu maneci largi inspirate de broderiile cu fir de aur si argint, salvari si fuste in trei riduri. Uneori la aceste costume s-a lucrat luni in sir. La unele dintre ele lucrul de mana si broderiile acopera tot materialul. Lucratura cu fir de aur si argint si broderiile sporesc si mai mult fastul costumelor. Desenele utilizate pentru materiale sunt motive traditionale turcesti de arta decorativa cum ar fi saz yolu, hatayi, chiparosul, çintemani si ramura inflorita, inspirate din ceramica de Iznik si Katahya a secolelor 16 si 17.

„Fatih”, pentru ca acesta este numele colectiei prezentate pe podiumul special amenajat in Plaza Romania, cuprinde 50 de piese vestimentare alese din colectia Institutul de Perfectionare Ankara si sunt costume traditionale, de arta care reflecta epoca lui Mehmet Faith.

Vestimentatia si rochiile de mireasa sunt lucrate manual si la masina utilizandu-se broderii fantezi, margele mici si tehnici specifice zonei Maras.

Aceasta prezentare denota bogatia culturii turcesti care se situeaza la rascrucea culturilor ca o sinteza intre est si vest si s-a incheiat cu prezentarea costumelor si a rochiilor de mireasa inspirate din vestimentatia Seraiurilor sultanilor otomani.