Dinamo a castigat Cupa Romaniei

Apropo.ro / 12.05.2005, 09:33
Dinamo a castigat Cupa Romaniei
Echipa Dinamo București a cîștigat Cupa României, dupa ce a învins, miercuri, în finala, cu scorul de 1-0, formația Farul Constanța, într-un meci disputat pe stadionul "Cotroceni". Unicul gol al partidei a fost marcat în minutul 7, de Ștefan Grigorie, care a

Echipa Dinamo București a cîștigat Cupa României, dupa ce a învins, miercuri, în finala, cu scorul de 1-0, formația Farul Constanța, într-un meci disputat pe stadionul „Cotroceni”.

Unicul gol al partidei a fost marcat în minutul 7, de Ștefan Grigorie, care a dejucat pasul la ofsaid facut de apararea constanțeana și, ramas singur cu portarul George Curca, l-a driblat și a înscris cu un șut la colțul lung, de la marginea din dreapta a careului de 16 metri.

Dinamo: 1. Stelea – 15. Galamaz, 22. Alistar, 30. Tamaș – 8. Fl. Petre (27. I. Balan ’75), 6. Margaritescu, 25. Burca (7. Zicu ’56), 29. Pulhac – 18. Mihalcea (17. Balțoi ’70), 10. Grigorie – 9. Cl. Niculescu. Antrenor: Ioan Andone.

Farul: 23. G. Curca – 2. Farmache, 3. I. Barbu, 5. Șchiopu, 4. Pașcovici (26. M. Baicu ’75) – 11. Gurița, 8. Fl. Lungu, 27. Senin, 17. Todoran (20. L. Florea ’86) – 7. L. Mihai, 10. Cristocea (25. I. Apostol ’10). Antrenor: Petre Grigoraș.

Cartonașe galbene: Mihalcea ’42, Burca ’53 / Pașcovici ’64, Lungu ’66

Meciul a fost arbitrat de o brigada din Franța, formata din Laurent Duhamel (central), Patrick Reinbold, Jean-Paul Chaudre (asistenți) și Pascal Vileo (rezerva). Observatori au fost Dumitru Mihalache și Ion Craciunescu.

În minutul 8 al partidei, jucatorul constanțean Vasilica Cristocea s-a accidentat la piciorul stîng și a fost înlocuit. Cristocea a fost transportat cu salvarea la spital pentru tratament, el revenind la stadion, cu piciorul bandajat, înainte de finalul meciului. Jucatorul a fost purtat în spate de la vestiare pîna la autocar de o persoana din staff-ul formației Farul.

Înainte de începutul reprizei a doua, din peluza suporterilor constanțenii s-a aruncat cu un mar înspre portarul dinamovist Bogdan Stelea. Acesta a mușcat fructul și l-a aruncat înapoi în tribuna.

În minutul 51, înainte de executarea unei lovituri libere pentru Farul, arbitrul i-a cerut jucatorului Iulian Apostol sa-și dea jos de la gît lanțul, iar acesta l-a aruncat la marginea terenului.

În momentul intrarii sale pe teren, în minutul 56, jucatorul dinamovist Ianis Zicu, fost component al formației Farul, a fost înjurat și huiduit de galeria constanțeana.

La finalul partidei, a fost instalat pe teren un podium, medaliile fiindu-le înmînate jucatorilor celor doua echipe de catre președintele FRF, Mircea Sandu. În timp ce jucatorii formației Dinamo își primeau medaliile, suporteri constanțeni au scandat numele rivalilor de la Steaua.

Cupa României i-a fost înmînata capitanului dinamovist Florentin Petre de catre primarul municipiului București, Adriean Videanu, dupa care jucatorii bucureșteni au efectuat turul de onoare al stadionului.

La partida disputata pe stadionul „Cotroceni” au asistat aproximativ 13.000 de spectatori, printre care patronul FC Rapid, George Copos, jucatorii echipei FC Național, însoțiți de tehnicianul Roberto Landi, antrenorul secund al echipei naționale, Ștefan Iovan, și fostul jucator al formației Dinamo, Iulian Tameș, în prezent la Alania Vladikavkaz (Rusia).

Suporterii echipei Farul au sosit la stadion cu numai 30 de minute înainte de începerea meciului, din cauza întîrzierii cu care trenul care îi transporta din gara Pantelimon a sosit în gara Basarab. Aproximativ 7.000 de suporteri constanțeni au plecat, miercuri, cu trenul și cu 25 de autocare, spre București, pentru a urmari finala dintre cele doua echipe. Inițial, cei 5.000 de suporteri care au plecat cu trenul trebuiau sa ajunga în Gara București Obor, însa la Pantelimon fanii constanțeni au fost urcați în alte vagoane anunțîndu-se ca vor sosi în Gara de Nord. Liderul galeriei constanțene, Sorin Mihailescu, a declarat însa ca s-a facut o greșeala și ca trenul s-a întors pîna la Chitila, pentru a intra pe linia care i-a adus în gara Basarab, în jurul orei 18.50.

Suporterii constanțeni prezenți la meci au ocupat peluza a II-a a stadionului „Cotroceni”, un sector la tribuna a II-a și unul la tribuna I. La ieșirea echipei Farul la încalzire, aceștia au scandat „Sa vina Cupa la Constanța”, iar tehnicianul Petre Grigoraș le-a facut semn sa-și încurajeze în continuare favoriții.

La intrarea echipelor pe teren înainte de începerea partidei, suporterii de la peluza a II-a ai formației Farul au desfașurat un steag uriaș pe care era desenat Popeye Marinarul, mascota echipei constanțene, și au folosit o coregrafie cu fîșii albastre și zeci de steaguri alb-albastre. Un alt banner al fanilor constanțeni a fost adresat suporterilor dinamoviști: „Pe net sînteți zeci de mii, pe stadion circa doua mii”.

Fanii echipei Dinamo, în numar de aproximativ 6.500, au ocupat peluza I și o mare parte din tribuna a II-a. La intrarea echipelor pe teren, suporterii formației din Șoseaua Ștefan cel Mare au folosit o coregrafie cu steaguri roșii și un banner pe care era reprodus un cîine cu o cupa în brațe, la picioarele caruia se afla Popeye Marinarul, în genunchi. Alte bannere afișate de fanii dinamoviști au fost „Campionii merg pîna la capat”, „10 mai » (n.r. – mai mare ca) 7 mai”, aluzie la data de 10 mai 1997 cînd fanii dinamoviști au incendiat peluza a II-a a stadionului Steaua, „A 12-a Cupa, în al 12-lea ceas” și „Dupa un sezon sterp, o noua Cupa în palmares”.

Jucatorii dinamoviști spera sa obțina eventul în acest sezon

Jucatorii dinamoviști considera ca au cîștigat meritat finala Cupei României, în care au învins, miercuri, cu scorul de 1-0, formația Farul Constanța, și spera ca vor reuși sa obțina și titlul în acest sezon.

Atacantul Claudiu Niculescu s-a declarat mulțumit ca Dinamo a realizat unul dintre obiectivele stabilite în acest sezon. „Sîntem mai liniștiți, am îndeplinit un obiectiv. Eu zic ca am meritat acest trofeu. Va fi foarte greu sa luam titlu, dar nu imposibil. Daca nu se va putea, nici o problema. Ușor-ușor ne apropiem și de acest obiectiv”, a spus jucatorul.

Atacantul dinamovist spera ca echipa sa sa învinga, duminica, formația Rapid, în etapa a XXVI-a Diviziei A. „Nu ne este teama de nici o echipa, deci nici de Rapid. Daca vom învinge, cu siguranța locul doi nu-l vom mai putea pierde. Daca batem pe Rapid, vom fi singura echipa care se va bate cu Steaua pentru titlu. Înainte de meci am vorbit cu Cristian Munteanu (n.r.- portar la FC Național), era puțin suparat ca nu au ajuns în finala, iar eu l-am întrebat daca nu este cumva copil de mingi… În vara va reveni la Dinamo, sper sa cîștigam împreuna cu el și alte trofee”, a afirmat Niculescu.

Marcatorul golului în meciul cu Farul, Ștefan Grigorie, a declarat ca a înscris cel mai important gol al carierei. „Sîntem fericiți, a fost cel mai greu meci de pîna acum. Farul este o echipa buna și cu atît mai frumoasa a fost aceasta victorie. Dedic golul familiei mele, pentru ca este cel mai important gol al meu, avînd în vedere ca am obținut un trofeu. Colegii mi-au mulțumit, dar am luptat cu toții pentru acest succes și toți trebuie felicitați”, a spus Grigorie.

Capitanul formației bucureștene, Florentin Petre, a declarat ca i se pare normal ca trofeul Cupei României sa fie denumit Cupa Dinamo, dupa ce echipa sa a cîștigat de cinci ori aceasta finala în ultimii șase ani. „Trebuie sa cîștigam meciul cu Rapid, iar apoi vom sta la greșeala adversarului, pentru ca sigur va mai greși. Trebuie sa cîștigam toate meciurile, deoarece titlul se va juca pîna la sfîrșit”, a spus mijlocașul.

Atacantul Adrian Mihalcea a apreciat evoluția echipei Farul. „Sînt foarte bucuros. A fost foarte greu, Farul a jucat foarte bine, dar au demonstrat și unele slabiciuni. În semifinala cu FC Național, arbitrul Serea a greșit, noi nu avem nici o vina, culpa o are el. În unele momente Farul a jucat mai bine decît noi. Îmi pare rau pentru ei, dar Cupa este la noi”, a spus jucatorul.

Mihalcea a adaugat ca echipa sa se pregatește acum pentru a realiza cel de-al doilea obiectiv al sezonului. „Sîntem obosiți, dar ne vom reveni pentru meciul cu Rapid.  Ne pregatim pentru celalalt obiectiv, deși va fi foarte greu, și azi s-a simțit o anumita oboseala. Sarbatorim, dar mîine o luam de la capat. Sper sa ne bucuram la sfîrșit pentru ambele obiective. Daca nu vom putea sa obținem titlul, asta este, dar ne luptam pîna la capat. Acum sîntem mai liniștiți, pentru ca avem un loc în cupele europene în buzunar, nu mai exista acea presiune. Cupa României a devenit o tradiție pentru Dinamo. Sper ca George Copos sa ne poarte noroc și duminica, nu știu cu cine va ține atunci, dar sper sa se bucure pentru victoria noastra. Știu ca a fost dinamovist”, a spus Mihalcea, care a menționat ca echipa Farul este obligata acum sa țina pumnii în campionat formației Dinamo, pentru a putea juca în Cupa UEFA.

Portarul Bogdan Stelea a declarat ca ar fi fantastic ca Dinamo sa realizeze eventul: „Am speculat la maxim greșelile adversarilor. Sper ca toți dinamoviștii sa fie fericiți. În campionat ar fi o nebunie ca la doua puncte de primul loc sa spui ca nu mai ai șanse la titlu. Ar fi fantastic sa realizam eventul, pentru ca la un moment dat nimeni nu mai spera. Cu Farul nu am jucat slab, pe final de meci chiar am avut ocazii de a înscrie al doilea gol”.

Directorul executiv al clubului Dinamo, Cristian Borcea, a afirmat ca patronul FC Rapid, George Copos, prezent la meciul din Cotroceni, a purtat din nou noroc echipei sale. „I-am daruit un fular alb-roșu lui Copos și l-a pus la gît. Domnul Copos ne-a purtat noroc și în 1990, cînd am luat eventul. Important este ca am ridicat Cupa”, a spus Borcea.

La rîndul sau, președintele Consiliului de Administrație al clubului dinamovist, Nicolae Badea, a apreciat evoluația echipei Farul. „A fost mult mai greu, iar Farul s-a dovedit a fi o finalista reala, care s-a batut extraordinar, mai ales în prima repriza, cînd au reușit chiar sa domine meciul. Duminica avem un meci foarte important. Ar fi primele puncte pe care Dinamo le-ar face contra celorlalte doua echipe bucureștene”, a spus Badea.

Referitor la bannerul pe care galeria dinamovista l-a afișat la meci, cu mesajul „Dupa un sezon sterp, o noua Cupa în palmares”, Badea a spus: „Dinamo nu a avut un sezon extraordinar, am înregistrat opt înfrîngeri în acest campionat. Din pacate în unele meciuri jocul nu s-a situat la nivelul așteptarilor suporterilor și nu pot sa spun ca nu au dreptate”.

Oficialul dinamovist a comentat, de asemenea, faptul ca George Copos de primit un fular alb-roșu înaintea meciului din Cotroceni. „Probabil era unul din colecția pe care deja o deține. Sper ca la meciul de duminica, George Copos sa vina cu marfarul și sa plece în triaj”, a spus Badea.

Olah spune cã FC Național ar fi trebuit sã joace finala Cupei României

Mijlocașul Adrian Olah a declarat cã echipa sa, FC Național, ar fi trebuit sã fie adversara formației Farul Constanța în finala Cupei României, cîștigatã, miercuri, pe stadionul „Cotroceni”, de Dinamo București.

„Tuturor ne pare rãu, pentru cã noi trebuia sã jucãm finala. Cred cã toatã lumea a vãzut cã Farul a jucat mai bine, cu excepția greșelii din apãrare, de la gol. Dinamo nu mi s-a pãrut ca o cîștigãtoare de Cupã a României”, a spus Olah, care a asistat la meciul Dinamo – Farul, scor 1-0, alãturi de mai mulți coechipieri ai sãi și de tehnicianul Roberto Landi.

Portarul formației FC Național, Cristian Munteanu, este de pãrere cã în partida de miercuri Farul a jucat „senzațional”, dar Dinamo a fost echipa care „a știut ce a vrut”. „Îmi pare rãu cã nu am jucat noi finala. Farul a practicat în seara aceasta un joc foarte bun, senzațional, dar Dinamo a știut ce a vrut. A marcat și a știut sã se apere. Îmi pare rãu pentru Farul, pentru cã este echipa la care am crescut, care îl are pe vãrul meu primar în poartã, și mã bucur pentru Dinamo, care este actuala mea echipã (n.r. – Munteanu este împrumutat de la Dinamo la FC Național pînã în varã). Farul este o surprizã mai mult decît plãcutã și a lãsat o impresie frumoasã”, a spus Munteanu.

Președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Ion Crãciunescu, care a fost și observator la întîlnirea Dinamo – Farul, s-a declarat mulțumit de faptul cã toatã lumea a apreciat maniera de arbitraj a brigãzii franceze. „Dacã toatã lumea a acceptat cã a fost un arbitraj bun, înseamnã cã trebuie sã accept și eu. Mi-a plãcut atmosfera senzaționalã din tribune, atitudinea jucãtorilor, care nu s-au legat de arbitri. Sigur, niște reușite extraordinare nu am vãzut în acest meci. Bosînceanu a spus cã este foarte mulțumit de prestația arbitrilor”, a afirmat Crãciunescu.

Președintele CCA crede cã singura soluție ca la partidele din competițiile interne sã nu mai fie conflicte între jucãtori și arbitri ar fi sã fie aduși mereu cavaleri ai fluierului din strãinãtate. „Soluția ar fi sã facem un front comun pentru ca jucãtorii și spectatorii sã aibã fațã de arbitrii români aceeași atitudine pe care o au fațã de cei strãini. Arbitrii de la noi trebuie sã învețe lucrurile bune de la cei strãini”, a apreciat Crãciunescu.

Patronul FC Rapid, George Copos, nu a dorit sã comenteze rezultatul din finala Cupei României. „Nu vreau sã comentez dacã a cîștigat echipa cea mai bunã. Îmi pare rãu cã Rapid nu a reușit sã-și atingã obiectivele în acest sezon. Am avut multe șanse, dar din pãcate nu am reușit sã le fructificãm. E foarte greu sã batem pe Dinamo”, a spus Copos.

Referitor la faptul cã înainte de începerea meciului directorul executiv al FC Dinamo, Cristian Borcea, i-a dat un fular cu însemnele echipei Dinamo, Copos a spus: „Mi-a aruncat fularul lui Dinamo, nu mi l-a pus pe umeri”.

Mediafax