Dinu Patriciu ramane presedinte la Rompetrol

De: Dragos Tanase / 09.12.2007, 16:50
Dinu Patriciu ramane presedinte la Rompetrol
Rompetrol si-a modificat structura de administrare dupa tranzactia cu KMG, Patriciu detinand in continuare functia de presedinte.

Rompetrol si-a modificat structura de administrare dupa finalizarea tranzactiei cu KazMunaiGaz (KMG), actionar majoritar cu 75% din capital, de la un consiliu de supraveghere si comitet director la un consiliu de administratie, Dinu Patriciu detinand in continuare functia de presedinte al grupului.

Consiliul de Administratie (CA) este alcatuit din opt membri, sase fiind reprezentanti ai KMG, iar ceilalti doi administratori au fost numiti din partea Rompetrol Holding, unul dintre ei fiind Dinu Patriciu.

Presedinte al Consiliului de Administratie a fost numit Daniyar Berlibaiev, unul dintre vicepresedintii KazMunayGaz.

"Un singur membru al CA are atat functie administrativa, cat si functie executiva, ocupandu-se in mod concret de operatiunile zilnice ale grupului Rompetrol. Aceasta functie, de CEO (Chief Executive Officer- n.r.), cea mai inalta din cadrul grupului Rompetrol, este si va fi ocupata de Patriciu", se arata intr-un comunicat al companiei, remis, vineri agentiei MEDIAFAX.

La sfarsitul lunii august, firma Rompetrol Holding, din Elvetia, controlata de omul de afaceri Dinu Patriciu, a incheiat un acord pentru vanzarea catre KazMunaiGaz a unei participatii de 75% din actiunile The Rompetrol Group, inregistrat in Olanda.

Grupul a fost evaluat la 3,6 miliarde de dolari, astfel ca valoarea participatiei preluate de KazMunaiGaz, ajustata in functie de valoarea datoriilor, se ridica la 2,7 miliarde de dolari.

Rompetrol a consemnat in primele noua luni pierderi de 11 milioane dolari, de 3,6 ori mai mari fata de pierderile de trei milioane dolari din primele noua luni ale anului trecut. Totodata, in trimestrul al treilea, grupul a inregistrat pierderi de 31 milioane dolari, fata de un castig de sase milioane dolari in trimestrul al treilea din 2006.

Patriciu, fondatorul Rompetrol, controla inainte de vanzarea participatiei majoritare catre compania kazaha 80% din actiunile grupului, iar partenerul sau american Phillip Stevenson restul de 20%. In urma tranzactiei, participatia lui Patriciu s-a redus la 20%, iar a lui Stevenson la 5%.