Diplomatii americani dezaproba politica lui Bush in Irak

Apropo.ro / 09.01.2008, 11:05
Diplomatii americani dezaproba politica lui Bush in Irak
Numerosi diplomati americani dezaproba politica presedintelui Bush in Irak, potrivit unui studiu publicat de catre sindicatul diplomatilor.

Numerosi diplomati americani dezaproba politica presedintelui George W. Bush in Irak, potrivit unui studiu publicat marti de catre sindicatul diplomatilor, American Foreign Service Association (AFSA), relateaza AFP.

Circa 48 la suta dintre diplomatii care nu candideaza pentru un post in Irak au citat dezaprobarea politicii americane in Irak drept unul dintre factorii care justifica refuzul de a se oferi voluntari, dezvaluie ancheta realizata la sfarsitul anului 2007 pe un esantion de aproximativ 4.300 diplomati din totalul de circa 11.000 de angajati ai Departamentului de Stat.

Circa 68 la suta dintre acestia s-au declarat opusi sau ferm opusi nominalizarilor fortate, masura avuta in vedere la un moment dat de secretarul de Stat Condoleezza Rice.

Despartirea de familie reprezinta motivul invocat de 2.113 de respondenti pentru refuzul de a se oferi voluntar pentru un post in Irak, urmat de ratiuni de securitate, motiv prezentat de 2.037 de diplomati, si dezacordul fata de politica americana, invocat de 1.592 de persoane chestionate.

Diplomatii care s-au oferit voluntari pentru a se deplasa la post in Irak au citat avantajele financiare in 1.347 de cazuri, patriotismul si datoria fata de tara in 1.182 de cazuri si perspectivele de dezvoltare a carierei, criteriu avansat de 964 de diplomati.

Un numar de 18 procente dintre respondenti considera ca secretarul american de Stat sprijina bine sau foarte bine aceasta profesie, in timp ce 44 la suta considera ca Rice face acest lucru intr-un mod inadecvat sau foarte prost. Aproximativ 38 la suta considera ca Rice apara interesele diplomatilor "relativ bine".