Discordie în familia Agnelli

Apropo.ro / 02.06.2007, 15:04
Discordie în familia Agnelli
Fiica președintelui grupului Fiat, Gianni Agnelli, a semanat discordie în sânul celebrei familii italiene, dupa ce a cerut în justiție situația detaliata a enormei moșteniri lasate de industriaș, gest criticat de copiii acesteia, relateaza AFP, citând presa din

Fiica președintelui grupului Fiat, Gianni Agnelli, a semanat discordie în sânul celebrei familii italiene, dupa ce a cerut în justiție situația detaliata a enormei moșteniri lasate de industriaș, gest criticat de copiii acesteia, relateaza AFP, citând presa din Peninsula.

Margherita Agnelli de Pahlen, singurul copil în viața al lui Gianni Agnelli, a depus, la tribunalul din Torino, unde se afla sediul grupului Fiat, o cerere prin care urmarește obținerea unui audit detaliat al bunurilor industriașului în momentul morții sale (ianuarie 2003) și evoluția lor pâna astazi. Cererea a fost adresata celor trei oameni de încredere și executori testamentari ai tatalui sau.

„Nu vreau sa acuz pe nimeni. Vreau numai sa clarific lucrurile în privința drepturilor mele de moștenire. Nu pentru mine fac acest lucru, ci pentru copiii mei, pentru toți copiii mei”, a declarat ea, citata de cotidianul La Repubblica.

Fiul sau, John Elkann, desemnat drept moștenitorul imperiului construit de Gianni Agnelli, s-a declarat „stupefiat” de gestul mamei sale, declarând ca lucrurile au fost clarificate în 2004, „cu consimțamântul tuturor”, în timp ce Lapo Elkann, cel de-al doilea fiu al Margheritei Agnelli de Pahlen, a spus ca are aceeași parere ca John.

Conform presei italiene citate de AFP, fiica industriașului italian regreta astazi retragerea definitiva din afacerile familiei, din perioada 2003-2004.

Ca urmare a unui acord definitiv încheiat cu ceilalți membri ai dinastiei – 170 de persoane în total – Margherita s-a retras din toate societațile familiei, în schimbul patrimoniului imobiliar al lui Gianni Agnelli și a unui cec în valoare de 109 milioane de euro.

Însa, la vremeea respectiva, acțiunile Fiat ajunsesera la cea mai mica valoare din istorie și nimeni n-ar fi pariat pe viitorul constructorului de automobile.

„Astazi, însa, societatea funcționeaza din nou”, iar acțiunile Fiat valoreaza de aproape patru ori mai mult decât atunci, ceea ce „ar putea constitui un motiv” al acestei acțiuni în justiție, considera Marco Ferrante, autorul carții „Casa Agnelli”, citat de La Stampa, publicația grupului.

Margherita este mama a 8 copii, trei din prima casatorie cu Alain Elkann, iar cinci din al doilea mariaj, cu Sergio de Pahlen. Ea și mama sa, Marella, erau singurele moștenitoare ale lui Gianni Agnelli, dupa sinuciderea, în 2000, a lui Edoardo, primul copil al istoricului președinte al grupului Fiat.

Tags: