Discursul regelui – Superpremieră la TV

Apropo.ro / 24.02.2012, 10:55
Discursul regelui - Superpremieră la TV
Cu un buget de 8 milioane de lire sterline şi câştiguri de 400 milioane de dolari pe plan internaţional, drama istorică “King’s Speech” a fost un succes de box-office, primind în acelaşi timp recenzii care de care mai entuziaste.

Povestea se concentrează pe relaţie de prietenie care se leagă între regele George al VI-lea, interpretat de Colin Firth, şi Lionel Logue (Geoffrey Rush), un terapeut australian cu metode neconvenţionale, care e angajat să-l scape pe monarh de bâlbâială. Logue îl ajută pe „Bertie” să anunţe în direct, la radio, intrarea în război a Marii Britanii împotriva Germaniei în 1939.
Povestea din spatele filmului este cel puţin la fel de interesantă. În copilărie, scenaristul David Seidler a suferit de bâlbâială, care, după spusele lui, a fost declaşată de trauma emoţională după moartea bunicilor lui în timpul Holocaustului. Faptul că regale George al VI-lea a reuşit să-şi controleze această afecţiune a fost o sursă de inspiraţie pentru viitorul scenarist: „Era un bâlbâit care avea funcţia de rege şi trebuia să vorbească la radioul public, în timp ce toată lumea îi asculta fiecare silabă şi, cu toate acestea, a reuşit să vorbească cu pasiune şi intensitate”. La maturitate, Seidler a început să scrie despre regele George al VI-lea, documentându-se intens timp de 10 ani. Acesta a găsit notiţe preţioase la fiul realului Lionel Logue şi chiar a ajuns la Regina Mamă, soţia lui George al VI-lea. Aceasta l-a rugat să nu spună povestea cât timp mai trăieşte ea, aşa că Seidler i-a respectat dorinţa.
Scenariul filmului conţine replici originale, aşa cum par în notiţele terapeutului despre tratamentul regelui. Dacă Geoffrey Rush a fost prima opţiune a producătorilor pentru rolul Lionel Logue, pentru rolul regelui, scenaristul îl dorea pe Paul Bettany, iar regizorul Tom Hooper – pe Hugh Grant, însă ambii actori au refuzat oferta.
În 2011, „Discursul regelui” a primit 12 nominalizări şi patru statuete Oscar (pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun actor şi cel mai bun scenariu original), 7 premii BAFTA şi un Glob de aur pentru Colin Firth.

Discursul regelui este difuzat in premiera la TV duminica, la PRO TV (program tv).
Gabriela Groza