Divertis merge mai departe!

De: Cătălina Matei / 27.10.2008, 00:00
Divertis merge mai departe!
Plecarea lui Toni Grecu din grupul Divertis a stîrnit controverse prin mai toate ziarele. După 27 de ani de umor, liderul grupului şi-a anunţat retragerea temporară. Iar lumea s-a grăbit să anticipeze destrămarea celei mai longevive echipe de umorişti din România. Însă, trecînd peste problemele interne, Divertis merge mai departe...

Atunci cînd Ioan Gyuri Pascu şi-a anunţat retragerea din proiectul emisiunii de la Antena 1, au început să apară zvonuri prin presă legate de neînţelegerile din grupul Divertis. Deşi, oficial, nu s-a spus că Gyuri a părăsit echipa, practic, el a ieşit din schemă. Dar, o dată cu plecarea lui Toni Grecu, liderul Divertişilor, scandalul a izbucnit.

După 27 de ani, căpitanul şi-a anunţat retragerea… temporară, după cum se susţine. Gyuri şi Toni au fost cele mai expuse figuri în peisajul mediatic, tocmai de aceea plecările lor au avut un impact atît de mare, nu doar asupra presei, ci şi printre membrii grupului.

”Prima a fost plecarea lui Gyuri, pentru că el era un izvor nesecat de creaţie. Scriam roluri special pentru el, iar Gyuri le juca fantastic. Nu a existat niciodată un lider oficial al grupului. Toni a fost cel care şi-a asumat acest statut, să-i zicem, dar niciodată n-a existat o orga­nigramă a acestui grup. Nu sîntem o societate. Nici nu intenţionăm să ne stabilim un lider. Divertis există de foarte mulţi ani, iar lumea s-a obişnuit cu noi. Asta nu înseamnă că facem aceleaşi glume ca acum 20 de ani. Există artişti care cîntă aceleaşi piese ca acum 20 de ani şi au mare succes. Cu umorul e altfel: mai întîi, trece prin cap, apoi, zgîlţîie bine burţile – de atîta rîs, iar în final… se trece! Restul e… Divertis!”, ne explică Doru Antonesei.

Inginerii umorului

De 27 de ani încoace, Divertis produce umor în canti­tăţi industriale. Au început în anii studenţiei, cînd se pregăteau cu toţii să devină ingineri. Făceau cîteva spectacole pe an, atent supravegheate de ”cine trebuie” şi ajustate de fiecare dată, în conformitate cu doleanţele cenzurii. Cu toate acestea, Divertişii au ştiut întotdeauna să treacă dincolo de texte.

”Pe vremea lui Ceauşescu era mult mai uşor să scrii texte umoristice. Concepeai un text foarte tare şi, după aceea, trebuia să vezi cum îl . Iar noi avem un talent nativ pentru , ca să zic aşa”, povesteşte Doru. De şapte ani încoace, grupul Divertis face emisiuni la Antena 1. Iniţial, şi-au luat stradă – ”Strada Divertis”. Apoi, şi-au făcut parc – ”Divertis Parc”, au investit într-o piaţă – ”Piaţa Divertis”, iar acum şi-au deschis primul mall de glume din România – ”Divertis Mall”. Toate la Antena 1.

O emisiune săptămînală presupune multă muncă. Sute de texte, zeci de ore de filmări, cîţiva litri de cafea şi glume cît cuprinde. ”Ne ştim de atîta vreme încît, dacă n-am face glume, ne-am plictisi unul de celălalt!”, concluzionează Cristi Greţcu.

De ce mai ”rîd” Divertişii în noul sezon? ”Laitmotivul acestui nou sezon este campania . Ne-am inspirat şi noi din campania doamnei Mihaela Rădulescu, numai că e mai greu să te laşi de furat decît să te laşi de fumat. Dar noi încercăm, umoristic vorbind, să promovăm această campanie”, ne explică Florin Constantin, singurul bunic din grupul Divertis, deocamdată.

În plus, în mall-ul de la Antena 1 a ajuns campania electorală. ”Toată lumea spune că s-a plictisit de politică la televizor. Mulţi s-au săturat de talkshow-uri politice, însă trebuie să le spună cineva ce se mai întîmplă, chiar şi sub formă de glume. Sîntem atît de plictisiţi de politică încît ne distrăm foarte tare atunci cînd facem textele. Dacă ne-am încrîncena de fiecare dată cînd politicienii o iau pe cîmpii, am fi foarte trişti. Aşa, mai bine rîdem!”, concluzionează Silviu Petcu.

Mai departe…

După retragerea lui Toni, întreaga echipă s-a mobilizat şi a reuşit să înregistreze în prima ediţie din acest sezon o audienţă-record. ”S-a întîmplat, probabil, şi pentru că telespectatorii ne aşteptau de atîta vreme, plus vîlva făcută pe tema plecării lui Toni.

Lumea a vrut să vadă dacă noi mai existăm sau nu. Ce m-a bucurat cel mai tare însă e faptul că oamenii au rămas să se uite la noi şi după primul calup publicitar. Dacă voiau să vadă doar dacă mai existăm sau ce facem fără Toni, s-ar fi uitat doar la primele cinci minute, însă audienţa s-a păstrat pînă la sfîrşit.

Nu ne dorim decît să ducem mai departe brandul, să ducem mai departe emisiunea, iar cînd nu o să ne mai pricepem… o să vină alţii mai buni. Ce, credeţi că Microsoft nu mai există pentru că a plecat Bill Gates?!”, se întreabă Silviu Petcu.

La ce sau de ce mai rîde românul? ”Întotdeauna cînd vede lista de întreţinere, la bloc! Şi, bineînţeles, cînd vede ce lefuri au parlamentarii! Lefurile ca lefurile, dar cînd vede pensiile parlamentarilor… e rîsu’-plînsu’!”, ne răspunde Cristi Greţcu.

Pizza româno-italiană

”La pitze” este noul serial de la ”Divertis Mall”. În meniul pizzeriei, apar următoarele personaje: Antonio Furnale (Florin Constantin) – patronul italian al localului, fost baron de Brunello de Montalcino, căsătorit a treia oară cu o blondă mioritică emigrată în Italia, pe numele ei Ramona Bălcescu Furnale (Jojo); Vermorel Văcăroiu (Daniel Buzdugan) – ucenicul pizzar; nea Grigore Zucchero (Cristian Greţcu), un fost maestru bucătar la “Lido”; Gina Furnale (Monica Anghel), fiica din prima căsătorie a lui Antonio; chelneriţa Rita Feleşcanu (Tina Geru).

Tina Geru – New entry!

Cea mai proaspătă “achiziţie“ a grupului este Tina Geru, fosta componentă a trupei Pops. Alături de Jojo, Daniel Buzdugan şi Aniela Petreanu, Tina a intrat în gaşca ”juniorilor” de la Divertis

Divertis Mall – duminică, 20.30, Antena 1