Doar Mircea Toader, propus la sefia MEC, va trece prin Parlament

Apropo.ro / 05.12.2006, 18:45
Doar Mircea Toader, propus la sefia MEC, va trece prin Parlament
Democratul Mircea Toader, propus pentru preluarea portofoliului Economiei si Comertului, este singurul dintre ministrii nominalizati pentru care premierul Tariceanu va cere aprobarea Parlamentului, întrucât la conducerea MEC s-a aflat un reprezentant al PC, formatiune care s-a retras de la

Democratul Mircea Toader, propus pentru preluarea portofoliului Economiei si Comertului, este singurul dintre ministrii nominalizati pentru care premierul Tariceanu va cere aprobarea Parlamentului, întrucât la conducerea MEC s-a aflat un reprezentant al PC, formatiune care s-a retras de la guvernare.

Presedintele Senatului si cel al Camerei Deputatilor, Nicolae Vacaroiu si Bogdan Olteanu, au precizat, marti, ca Parlamentul va vota doar propunerea de ministru al Economiei, urmând ca seful statului sa semneze nominalizarile pentru Ministerul Agriculturii si pentru functia de ministru de stat.

Aceasta solutie a fost gasita prin implicarea „tuturor factorilor constitutionali: presedintele României, primul-ministru, presedintii celor doua Camere, cu consultarea Curtii Constitutionale”, a aratat Olteanu.

La rândul sau, Nicolae Vacaroiu a spus ca, „fiind vorba despre schimbarea compozitiei politice a Guvernului, cele doua posturi care au apartinut PC nu pot fi ocupate de celelate partide din Coalitie decât cu apobarea Parlamentului”

„La Ministerul Economiei, post ce a apartinut lui Codrut Seres, a venit o propunere de la PD. Pe cale de consecinta, premierul trimite mâine (n.r. – miercuri) Parlamentului o scrisoare cu nominalizarea, ce va fi audiata în comisiile economice si de industrie si va fi audiat, pâna joi la prânz. Luni, pe 11 decembrie, în plenul celor doua Camere, va fi supus votului, prin vot secret cu buletin”, a completat Vacaroiu.

El a precizat ca Varujan Vosganian nu va fi audiat de Parlament, pentru ca el nu va ocupa locul de vicepremier al conservatorului Bogdan Pascu, ci al democratului Gheorghe Pogea, ramas vacant dupa demisia acestuia. În cazul lui Vosganian s-a convenit ca nu se pune problema unei schmbari a compozitiei politice.

„Celalalt post detinut de PC, prin domnul Bogdan Pascu, de comun acord, s-a hotarât ca acest post sa nu fie ocupat pentru moment. El ramâne post vacant, iar daca în ianuarie sau februarie se va face o propunere, va trece prin aceeasi procedura. Postul revine PD, el trebuie sa faca nominalizarea si a decis sa nu o faca. Parerea mea este ca se va desfiinta postul”, a explicat Vacaroiu.

Pe de alta parte, presedintele Camerei, Bogdan Olteanu, a spus ca, pentru a valida candidatura lui Mircea Toader la MEC, trebuie sa fie întrunite 235 de voturi în Parlament si ca, daca aceasta conditie nu se va îndeplini, va exista o alta propunere.

Mediafax