Documentare despre viaţa părintelui Arsenie Boca, la Prima TV

De: Nicoleta Nicolae / 30.04.2016, 07:00

Documentare despre viaţa părintelui Arsenie Boca, la Prima TV
În Noaptea de Înviere, Prima Tv a pregătit două documentare despre una dintre cele mai proeminente feţe bisericeşti ale Bisericii Ortodoxe Române - părintele Arsenie Boca.

Sâmbătă seara, începând cu ora 23.30 poate fi urmărit documentarul Părintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu în regia lui Nicolae Mărgineanu. Acesta prezintă personalitatea unică a celui care a fost Arsenie Boca, părintele care atrăgea mii de credincioşi dornici să-i asculte învăţăturile în vremurile în care regimul comunist l-a vânat constant. El a trecut prin cele mai înspăimântătoare închisori comuniste şi a atras constant suspiciunile Securităţii care nu înţelegea de unde venea acea forţă excepţională de a face lumea să se adune în jurul său.

Al doilea documentar este Părintele Arsenie Boca în duh şi adevăr, difuzat de la orele 01.30. Filmul se concentrează asupra testimonialului măicuţei Marina Lupău, stareţa mânăstirii Sfânta Treime din judeţul Sălaj, care l-a cunoscut şi i-a fost aproape Părintelui Arsenie Boca. De asemenea, documentarul pune accent şi pe perioada în care Arsenie Boca a pictat în întregime pereţii bisericii de la Drăgănescu, după ispăşirea pedepselor din temniţele comuniste. Născut în 1910 în judeţul Hunedoara, Părintele Arsenie Boca a fost arestat prima oară pe 17 iulie 1945, dar a fost eliberat după două săptămâni. Trei ani mai târziu a fost arestat din nou, trecând prin chinuri cumplite din cauza torturilor la care a fost supus. Eliberat din nou, Arsenie Boca nu a scăpat de hărţuirile comuniştilor, fiind anchetat în repetate rânduri în anii ’50.