Doi români au reușit un record ULUITOR

Apropo.ro / 24.10.2012, 14:30
Nicolae Leț și Ștefan Chiprianov, membri ai unui club de înot din Cluj, România, au traversat strâmtoarea Gibraltar.

Doi români, Nicolae Leț (28 de ani) și Ștefan Chiprianov (45 de ani), membri ai clubului înot Orca din Cluj-Napoca au adus României un record: traversarea strâmtorii Gibraltar, cea care separă Europa de Africa.

Nicolae Leț și Ștefan Chiprianov, echipați cu costume din neopren pentru a fi protejați de temeratura scăzută a apei cuprinsă între 15,5 grade și 19,5 grade, au înotat pe o distanță de 18,5 kilometri.

Nicolae Leț și Ștefan Chiprianov

Nicolae Leț și Ștefan Chiprianov prin strâmtoarea Gibraltar

Cei doi înotători au pornit din Tarifa, cel mai sudic punct continental al Europei, spre continentul african. Ei au traversat apele de la confluența Oceanului Atlantic și Mării Mediterane.

După 4 ore și 44 de minute, românii au ajuns pe malul marocan, în punctul Ahmiar, la ora locală 12.

Cursa a avut un grad de dificultate ridicat, mai ales prin prisma condițiilor meteo: valuri, vânt, dar în special din cauza coridoarelor de curenți dinspre est spre vest, care trebuiau depășite prin accelerări succesive ale ritmului de înot, în caz contrar periclitându-se posibilitatea de a mai ajunge într-un punct convenabil pe malul marocan„, declară reprezentanții clubului de înot.

Sportivii au declarat că experiența a fost cea care i-a ajutat să depășească problemele, ei luând startul în trecut, în mai multe curse pe distanță lungă și chiar în ultra-maratoane de înot.

Nicolae Leț și Ștefan Chiprianov

Nicolae Leț și Ștefan Chiprianov au avut și asistență

Odată ajunși pe malul african, Nicolae Leț și Ștefan Chiprianov au întins drapelul României.

În evidențele „Asociației pentru traversarea înot a strâmtorii Gibraltar” (www.acneg.com) ca fiind primii români care au traversat înot apele reunite ale Atlanticului și ale Mediteranei care separă Europa de Africa.