Doi români inculpați în SUA pentru frauda

Apropo.ro / 07.10.2006, 13:37
Doi români inculpați în SUA pentru frauda
Doi cetațeni de origine româna au fost inculpați, vineri, în California, pentru frauda electronica, fiind acuzați de furtul a 150.000 de dolari prin organizarea unor false acțiuni de strângere de fonduri pe Internet, pentru ajutorarea victimelor

Doi cetațeni de origine româna au fost inculpați, vineri, în California, pentru frauda electronica, fiind acuzați de furtul a 150.000 de dolari prin organizarea unor false acțiuni de strângere de fonduri pe Internet, pentru ajutorarea victimelor uraganului Katrina, relateaza site-ul US Newswire.com.

Cei doi români, Tedor Manolache, în vârsta de 29 de ani și Leontin Salageanu, de 26 de ani, din localitatea Northridge, California, au fost inculpați pentru zece capete de acuzare, de un tribunal din Los Angeles, precizeaza US Newswire, citând un comunicat al biroului central din Califonia al Departamentului de Justiție al Statelor Unite.

Potrivit rechizitoriului, Manolache și Salageanu ar fi fost implicați, alaturi de alți complici, într-o ampla operațiune de furt pe Internet, unde organizau licitații false pe site-uri specializate. Ei propuneau spre vânzare obiecte inexistente și încasau banii de la victime prezentându-se la ghișeele Western Union din regiunea Los Angeles cu acte de identitate false.

Infractorii au colectat de asemenea fonduri pe Internet, prezentându-se drept organizații de caritate implicate în ajutorarea victimelor uraganului Katrina, care a devastat zona de sud-est a Statelor Unite, în august 2005.

Între octombrie 2005 și februarie 2006, Centrul de combatere a infracțiunilor pe Internet a semnalat poliției federale, FBI, 56 de cazuri de frauda electronica, în care victimele erau înșelate de falși reprezentanți ai unor organizații care colectau bani pentru victimele uraganului Katrina. Pierderile totale în aceste licitații frauduloase s-au ridicat la peste 150.000 de dolari.

Cele zece capete de acuzare formulate împotriva lui Manolache și Salageanu se refera la conspirație în vederea comiterii de fraude electronice și uz de identitate falsa. Ambii inculpați sunt acuzați de asemenea de fraudare a numarului de securitate sociala, întrucât Manolache s-a folosit de codul de securitate sociala al lui Salageanu în momentul în care a încercat sa se angajeze la restaurantul Prego, din Beverly Hills.

Daca vor fi gasiți vinovați, cei doi risca o pedeapsa maxima de pâna la cinci ani de închisoare pentru conspirație, câte 20 de ani de închisoare pentru fiecare acuzație de frauda, câte zece ani pentru fiecare acuzație de furt de identitate și cinci ani pentru frauda cu codul de securitate sociala.

Salageanu, care a fost arestat în baza unei plângeri penale la 19 septembrie, și ulterior eliberat pe cauțiune, urmeaza sa fie judecat începând din 16 octombrie. Autoritațile au emis un mandat de arestare și pe numele lui Manolache, care a locuit o vreme în Northridge și s-ar putea afla, în prezent, în regiunea Miami.

Mediafax