Doi români, premiați la Gala Oscar 2012

De: Gabriela Voicu / 27.02.2012, 10:00
Doi români, premiați la Gala Oscar 2012
Românii Petru Pop și Radu Corlan, parte a echipei care a inventat camerele digitale ultrarapide, au fost premiați, ieri, în cadrul Galei Premiilor Oscar 2012.

Invenția a doi români a fost onorată cu un Oscar pentru tehnologie, premiu decernat înainte de Gala Premiilor Oscar 2012, pentru realizări artistice.

Petru Pop și Radu Corlan, fac parte din echipa care a inventat camerele digitale ultrarapide, folosite la filmarea unor producții de la Hollywood, printre care „Inception”, „Born to be Wild” si seria „Mision Impossible”. Ei sunt parte a echipei de top a companiei „Vision Research Inc.”, lider mondial în tehnologia de captură a imaginilor „high speed” captate cu ajutorul aparaturii Phantom.

Clip realizat cu ajutorul tehnologiei dezvoltate de Petru Pop și Radu Corlan

Cei doi, alături de Alexandru Aciu, au dezvoltat acest mecanism de captarea imaginilor în anii ’90. Din păcate, Alexandru Aciu a fost răpus de o boală necruțătoare în 2004.

O astfel cameră costă câteva zeci de mii sau chiar sute de mii de dolari, prin urmare linia de producție este una limitată. Ce a adus nou această aparatură în realizarea filmelor? Înainte, pentru filmarea unui cadru era nevoie de mai multe camere mari, dificil de manevrat, de mai multă peliculă și de o tehnologie de procesare complicată.

Gala Premiilor Oscar 2012 a avut loc aseară, în Los Angeles. Vezi lista completă a câștigătorilor!