Dorinta de a avea totul a dublat numarul femeilor depresive

Apropo.ro / 05.09.2011, 17:40
Dorinta de a avea totul a dublat numarul femeilor depresive
Numarul femeilor depresive s-a dublat din anii '70 pana astazi. Dorinta de a le avea pe toate este de vina.

Femeile sunt cu mult mai predispuse sa sufere de depresie in comparatie cu 40 de ani in urma, cauza fiind dorinta de a avea si familie si o cariera de succes.

1 din 7 femei este afectata de aceasta suferinta la un moment dat in viata, aproape dublu fata de numarul barbatilor care sunt depresivi.

Cercetatorii susutin ca femeile isi doresc prea mult sa reuseasca in viata profesionala, au teluri inalte, si isi doresc si o viata de familie implinita si fericita, insa nu toate pot face aceste doua lucruri cu succes.

Tot cercetatorii arata, in urma unor studii, ca numarul femeilor depresive s-a dublat, pornind din anii ’70 si pana in prezent.

Studiile arata ca varsta cu cel mai mare risc de a deveni depresiva este cuprins intre 16 si 42 de ani, atunci cand femeile isi doresc sa devina mame.

depresie

Si barbatii sufera de depresie

Aceste grupuri de varsta au intre 10 si 13,4% sansa de a descoperi depresia, de doua ori mai mult decat in cazul sexului masculin.

„La femei se poate observa o rata ridicata a episoadelor depresive in momentul in care au copii, atunci cand ii cresc si cand trebuie sa isi imparta responsabilitatile intre familie si slujba. Acest lucru le provoaca un dezechilibru, se simt depasite de situatie”, sustine Hans-Ulrich Wittchen, profesor ce a facut parte din echipa ce a realizat studiul.

Cercetatorii germani au luat in calcul, la realizarea studiului, si echilibrul psihic al femeii, problemele cu alimentatia, insomniile sau dementa, in cazul celor cu probleme serioase.

Alti experti sustin ca si barbatii sufera la fel de mult de depresie, ca si femeile, insa au tendinta de a nu recunoaste. „Barbatii isi exprima mai greu starile lor de anxietate, depresie sau singuratate. Ei au aceasta mare lacuna in a-si exprima sentimentele”, explica Marjorie Wallace de la clinica SANE.