Doroftei zguduie America

Apropo.ro / 06.01.2002, 12:27
Doroftei zguduie America
Freeman Coliseum nu s-a umplut. Daca erau 6.000 de spectatori la o capacitate de 11.700 de locuri. Favoritul lor se numeste Raul "Pepe" Balbi si este detinatorul titlului mondial la categoria usoara în versiunea WBA. Adversarul sau, Leonard "Le Lion" Dorin, a avut parte de o

Freeman Coliseum nu s-a umplut. Daca erau 6.000 de spectatori la o capacitate de 11.700 de locuri. Favoritul lor se numeste Raul „Pepe” Balbi si este detinatorul titlului mondial la categoria usoara în versiunea WBA.

Adversarul sau, Leonard „Le Lion” Dorin, a avut parte de o primire rece, politicoasa. Americanii nu prea întelegeau ce-i cu baiatul asta, despre care se spunea ca e canadian, dar a aparut în sala înfasurat într-un steag rosu-galben-albastru în timp ce de la statie se auzea cîntecul „România” în limba româna al unei formatii despre care habar n-aveau ca se cheama BUG Mafia.

Argentinianul parea ceva mai înalt, românul mai vînjos. Cînd si-a desfasurat steagul, surpriza! Neavînd un maiou pe care sa poata imprima numele sponsorului, Doroftei si-a aplicat direct pe piele, prin tatuaj, „Golden Palace.com”, adresa de Internet a unui mare cazino din Montreal.

Astfel pictat si purtînd un sort galben, Mosu’ l-a fixat cu o privire ucigatoare pe oponentul sau în timp ce arbitrul de ring le-a explicat pentru ultima oara regulile. Lupta putea sa înceapa!

Repriza 1

Doroftei s-a lansat din prima clipa în atac si prima lovitura, un croseu de stînga, a explodat în capul lui Balbi. A urmat imediat o combinatie si românul a lasat impresia ca poate conduce lupta. Numai ca Balbi a replicat pe loc cu cîteva lovituri legate, reusind doua „stîngi” succesive în barbia lui Dorin.

Adrian Fetecau, trimisul Radio România Actualitati la San Antonio, a considerat ca e repriza lui Doroftei, Martin Dion, de la agentia canadiana RDS, l-a vazut cîstigator pe Balbi. În colt, Stephane Larouche, antrenorul românului, i-a cerut sa mizeze mai mult pe serii de lovituri, în timp ce Balbi a fost sfatuit sa se miste mai mult.

Repriza a doua

Dorin a început mai agresiv si aceasta runda, dar Balbi a replicat prin croseul de stînga la corp. Un upercut naucitor a trecut prin garda românului, apoi alte doua si-au atins tinta, dar de fiecare data Mosu’ a gasit puterea sa dea o replica pe masura.

Runda s-a încheiat în aplauzele publicului, încîntat de lupta deschisa, si cu Doroftei lovind încontinuu. Toata lumea a cazut de acord ca a fost runda lui Doroftei.

Repriza a 3-a

Leonard si-a momit din nou adversarul, dar argentinianul n-a întîrziat sa lanseze multiple combinatii.

La un moment dat, Mosu’ l-a înghesuit pe Balbi în corzi, însa acesta a reusit sa evite situatia devenita periculoasa. Cînd Doroftei lovea la corp, Balbi raspundea cu lovituri la figura. Cîteva crosee de stînga i-au adus campionului decizia unanima în aceasta runda.

Repriza a 4-a

Încurajat de succesul din runda anterioara, Balbi a început mai bine, lovindu-l în cîteva rînduri pe Dorin, dar românul a replicat cu o stînga în maxilar care l-a clatinat pe campionul en-titre, aflat în dificultate.

Pe fondul avantajului sau, Doroftei a receptionat cîteva lovituri care i-au deschis ambele arcade. Doctorul galei l-a consultat si i-a permis sa continue meciul. Românul a fost în continuare mai activ, atingîndu-si rivalul de 170 de ori în aceasta repriza. Martin Dion de la RDS l-a vazut cîstigator, în timp ce Fetecau i-a atribuit runda lui Balbi.

Repriza a 5-a

Doroftei a lovit din ce în ce mai tare, dar Balbi a raspuns cu mai multa inteligenta, aplicînd un arsenal variat si deplasîndu-se cu agilitate în ring. Pumnii argentinianului sînt mai eficace, îsi ating regulat tinta.

Martin Dion a parut impresionat de acest lucru si i-a desemnat runda ca fiind a lui Balbi. În schimb, Adrian Fetecau l-a vazut mai proaspat pe Doroftei si, sub impresia unei „drepte” care a gasit maxilarul campionului, a spus ca a fost repriza românului. Dupa gong, Mosu, cu ochii tumefiati si aproape închisi, intra iar pe mîna doctorului.

Repriza a 6-a Loviturile lui Dorin si-au pierdut din claritate si rapiditate. Balbi a mai slabit si el ritmul, s-a sprijinit pe român, dar per ansamblu a ramas la cîrma meciului. În timp ce Fetecau a declarat repriza egala, RDS a mers pe mîna argentinianului.

Repriza a 7-a

Daca pîna acum îl lovea pe adversarul sau cam de 120 de ori pe repriza, Doroftei a reusit în aceasta runda numai 70 de pumni, dintre care unul sub centura pentru care a fost atentionat de arbitru. Balbi a continuat sa ramîna în ofensiva, la unul dintre atacuri pierzîndu-si echilibrul si cazînd.

Nimic grav. El s-a lansat din nou asupra românului si numai gongul l-a putut opri. Din nou Martin Dion a mers pe mîna lui Balbi, iar Adrian Fetecau, impresionat de doua lovituri în plin ale lui Dorin, a decretat egalitatea.

Repriza a 8-a

Balbi a stat din nou în centrul ringului, semn ca a condus ostilitatile. Dorin a parut complet derutat si nu a gasit solutia salvatoare. Doar o minune l-ar mai putea mentine pe român în lupta, Balbi a mai cîstigat o runda.

Repriza a 9-a

Si minunea s-a întîmplat. Un croseu de dreapta l-a zdruncinat pe Balbi înca din start. Apoi unul de stînga. Combinatii spectaculoase explodeaza în figura sau corpul campionului. Toata lumea s-a pus de acord: Doru a cîstigat runda.

Repriza a 10-a

Acuzîndu-l pe Doroftei de lovituri sub centura, Balbi s-a razvratit în aceasta runda. Dupa înca o lovitura considerata joasa, argentinianul si-a scuipat proteza si a început sa se plimbe prin ring. Arbitrul i-a dat avertisment românului, decizie în urma careia a pierdut un punct. Fetecau l-a dat cîstigator pe Balbi, Martin Dion de la RDS a vazut egalitate.

Repriza a 11-a

În primele secvente ale rundei Balbi si-a pierdut din nou echilibrul, fapt care l-a motivat pe Doroftei. Campionul a parut ca a ramas fara resurse si a început sa traga de timp, agatîndu-se din ce în ce mai des de român. Cu cîteva momente înainte de gongul final, Dorin a lovit din nou sub centura. Martin Dion i-a dat repriza lui Balbi, Fetecau lui Doroftei.

Repriza a 12-a

Lui Doroftei i s-a cerut din colt sa explodeze în ultima runda si românul a stat aproape în permanenta în ofensiva. Cîteva lovituri au zdruncinat capul campionului, caruia nu i-a ramas altceva de facut decît sa se agate de challenger. Balbi a reusit o lovitura de dreapta la barbie, dar imediat a si receptionat una care l-a trimis în corzi. Gong final cu Doroftei cîstigatorul rundei în unanimitate.

„Am reusit! Am reusit sa cîstig! A fost o lupta grea, m-am accidentat înca din primele runde si apoi a trebuit sa recuperez pentru punctaj. Am luptat din greu si am reusit pentru România. Pentru prima oara vin acasa cu o centura adevarata. Va iubesc pe toti. Ne vedem în tara saptamîna viitoare”

„Îl felicit si îi urez succes în continuare! Acum sa fie atent ca multi îi vor vîna titlul, asa ca-l sfatuiesc sa ramîna serios si cu picioarele pe pamînt”

Mihai Leu, campion mondial la box profesionist în versiunea WBO

„Desi ne aflam abia în cea de-a sasea zi a anului, cred ca Doroftei merita sa fie desemnat cel mai bun sportiv al anului 2002”

Rudel Obreja, vicepresedintele FRB :

„Performanta lui Doroftei este extraordinara. Voi discuta cu el si cu reprezentantii lui despre posibilitatea de a organiza în România meciul revansa cu Balbi”

Iosif Armas, presedintele FRB :

„Împreuna cu baietii de la lot am stat în jurul aparatului de radio si i-am tinut pumnii. Ceea ce a reusit Doroftei nu a mai reusit nimeni în istoria boxului românesc”

Francisc Vastag, antrenorul lotului national :

Transmisia la radio a costat 100 de dolari

Reporterul Radio România, Adrian Fetecau (foto), a transmis meciul prin telefon mobil de la masa presei amenajata în Freeman Coliseum din San Antonio. În momentele în care comentatorul ridica tonul la fazele mai încinse, cuvintele sale nu mai puteau fi întelese de ascultatori.

La un moment dat, transmisia s-a întrerupt, însa a fost reluata în cîteva zeci de secunde. Potrivit lui Teoharie Coca Cozma, seful sectiei Sport din cadrul Radio România Actualitati, transmisia prin celular este mai putin costisitoare decît cea conventionala, prin relee:

„Nu stiu exact preturile, însa e clar ca iesim mai ieftin. Nu au fost probleme decît atunci cînd a cazut transmisia pentru 14 secunde. Încins la o faza, Fetecau a apasat cu obrazul tasta de închidere a telefonului. În rest, el a avut telefonul bagat în priza tot timpul, iar frecventa a fost buna pentru ca a luat din tara un aparat cu trei benzi, obligatoriu în Statele Unite.

A vorbit pe roaming”. Pretul unui minut de convorbire pe roaming între Statele Unite si România variaza, în functie de reteaua de telefonie mobila din SUA, între 1,55 si 2,29 de dolari. Astfel, costul transmisiei care a durat 50 de minute este de aproximativ 100 de dolari. (Costin Stucan)

Meciul va fi difuzat de ProTV la sfîrsitul saptamînii

Nici o televiziune din România nu a putut transmite meciul lui Doroftei în direct. Costurile unei astfel de transmisii s-ar fi ridicat la 20.000 de dolari, cu tot cu drepturi de televiziune si ridicarea semnalului prin satelit.

Contra a 1.500 de dolari, Pro Sport Group a obtinut în exclusivitate pentru România dreptul de difuza înregistrarea partidei. Înfruntarea dintre Doroftei si Balbi va putea fi urmarita pe ProTV la sfîrsitul acestei saptamîni.

Sursa: www.prosport.ro