Dosarul Monicai Macovei este in faza actelor premergatoare

Apropo.ro / 24.01.2008, 13:07
Dosarul Monicai Macovei este in faza actelor premergatoare
Codruta Kovesi a declarat ca dosarul privindu-l pe fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, este in faza actelor premergatoare inceperii urmarii penale.

Procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, a declarat, joi, ca dosarul privindu-l pe fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, este in faza actelor premergatoare inceperii urmarii penale.

Ministerul Justitiei a sesizat, in 9 octombrie 2007, Parchetul instantei supreme dupa ce in urma verificarilor privind modul in care, in timpul ministeriatului Monicai Macovei, a fost contractata organizatia Freedom House – care a realizat auditul ce a stat la baza adoptarii Strategiei Nationale Anticoruptie in 2005 – a descoperit indicii de fals intelectual.

"Pangerea s-a inregistrat ca dosar penal la Sectia de urmarire penala si criminalistica. Deocamdata, se afla in faza de acte premergatoare inceperii urmaririi penale. Nu va pot confirma si nu va pot infirma daca se va cere aviz de cercetare penala, pentru ca este decizia exclusiva a procurorului de caz”, a declarat Codruta Kovesi, raspunzand unei intrebari a jurnalistilor in legatura cu stadiul acestui dosar.

Ministerul Justitiei (MJ) informa, intr-un comunicat, ca verificarile Corpului de Control al Ministrului Justitiei in legatura cu modul in care Freedom House a castigat selectia de oferte pentru realizarea auditului s-au finalizat.

"Ca urmare a controlului, s-au constatat indicii ca reprezentanti ai Ministerului Justitiei, impreuna cu reprezentanti ai Freedom House Romania, au incercat, prin emitere de inscrisuri, sa creeze o aparenta de legalitate in procedura de achizitie a serviciilor de audit care a stat la baza emiterii HG nr. 231/2005 privind aprobarea Strategiei Nationale Anticoruptie pe perioada 2005-2007 si a planului de actiune pentru implementarea Strategiei Nationale Anticoruptie pe perioada 2005-2007. Fapta acestora poate intruni elemente constitutive ale infractiunii prevazute si pedepsite de articolul 289 din Codul penal – fals intelectual", se preciza in comunicatul MJ.

Mai mult, potrivit aceluiasi document, in cadrul interpelarilor formulate in Camera Deputatilor, in perioada 2005-2006, pe subiectul achizitiei serviciilor de audit, Ministerul Justitiei a prezentat date inexacte cu privire la procedura de selectare a Freedom House si la componenta echipei care a realizat auditul.

"Prezentarea de date inexacte Parlamentului cu privire la activitatea ministerului pentru a ascunde savarsirea posibilelor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului poate constitui infractiune, asa cum prevede art. 8 alin. 1 lit. b din Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala", se mai arata in document.

Fostul ministrul al Justitiei, Tudor Chiuariu, a lansat, in luna septembrie, acuzatii foarte grave la adresa predecesorului sau Monica Macovei si a unor reprezentanti ai societatii civile in legatura cu modul in care a fost realizat auditul privind Strategia Anticoruptie de catre Freedom House.