Doua goluri pentru Raducanu

Apropo.ro / 11.02.2002, 08:21
Doua goluri pentru Raducanu
Steaua a obtinut a treia victorie consecutiva la Norcia, învingînd cu 2-0 pe Polonia Varsovia. Raducanu a înscris ambele goluri ale Stelei si a devenit astfel golgeterul echipei, cu patru reusite din cele 8 ale ros-albastrilor. "Bravo! Bravo, Claudiu!", i-au strigat în poloneza

Steaua a obtinut a treia victorie consecutiva la Norcia, învingînd cu 2-0 pe Polonia Varsovia. Raducanu a înscris ambele goluri ale Stelei si a devenit astfel golgeterul echipei, cu patru reusite din cele 8 ale ros-albastrilor.

„Bravo! Bravo, Claudiu!”, i-au strigat în poloneza coechipierii lui Raducanu dupa cele doua goluri înscrise de acesta în fata echipei care elimina în toamna lui 2000 pe Dinamo din preliminariile Ligii Campionilor

Dupa cele doua victorii obtinute în grupa A a turneului de la Norcia, Steaua îsi acontase deja calificarea în sferturile de finala a competitiei, astfel ca ultimul joc cu Polonia Varsovia, în fapt derby-ul grupei, nu mai avea decît o singura miza: ocuparea primului loc în clasament si implicit disputarea partidei din turul urmator tot pe terenul de la hotelul Salicone, la doi pasi de locul de cantonament al „ros-albastrilor”, dar si al formatiei din Varsovia.

Radoi la „închidere”

Cea mai importanta noutate tactica a antrenorului Victor Piturca în acest joc a fost utilizarea lui Mirel Radoi ca mijlocas la închidere, evolutiile lui Paraschiv si Lincar pe acest post nemultumindu-l pe tehnician. În schimb, internationalul Stelei s-a descurcat bine, prestatia sa dînd si un plus de siguranta ineditei formule de aparare, Baciu – Bogdan Nicolae. Daca primul a avut o evolutie în nota echipei, adica buna, cel de-al doilea a jucat destul de sters.

Departe de valoarea rebelului Miu, fostul jucator al Astrei a fost prins mai mereu pe calcîie, s-a miscat greoi, ferindu-se parca sa puna piciorul la contre. Pe banda stînga, Pompiliu Stoica, sacrificat si transformat de Piturca din mijlocas în fundas, mai are nevoie înca de multe jocuri pentru a putea face fata postului. Totusi, e de asteptat ca o data cu recuperarea lui Mitrita, el sa fie retrimis în linia mediana, avînd în vedere afinitatile antrenorului pentru fostul jucator al lui Heerenveen.

Cristescu e stingher

La mijloc sînt si lumini, dar si umbre. Pe partea dreapta, Florentin Dumitru reuseste sa suplineasca jocul mai slab al lui Cristescu, care pare ca înca nu s-a acomodat la Steaua. Poate ca si rolul de mijlocas dreapta îl face pe Silvian sa nu se simta în largul sau, el fiind la origine un coordonator. Daca Trica alterneaza momentele de sclipire cu cele penibile, unul dintre cîstigurile ros-albastrilor pare a fi Catalin Lita.

„Pantera” a acumulat foarte mult în plan fizic, dar si psihic. În prima repriza a partidei cu Polonia, Lita a fost un adevarat piston, „macinînd” partea dreapta a apararii adversarului si asumîndu-si de cîteva ori rolul de conducator de joc. În ciuda evolutiei de exceptie a lui Raducanu, cea mai mare problema a Stelei este în atac. Neaga nu este la nivelul asteptat de antrenorul Piturca, iar colaborarea sa cu Claudiu scîrtîie vizibil. Pe de alta parte, Luca si Alexandru Piturca nu pot fi solutii viabile pentru o formatie care vrea sa se bata pentru titlu.

Forcing decisiv

La capitolul puncte forte ar fi de notat si siguranta celor trei portari, care au fost pîna acum fara greseala. De asemenea, sub aspectul jocului, ar fi de remarcat buna circulatie a balonului, contraatacurile rapide purtate dintr-o bucata si concentrarea pastrata oarecum si dupa 2-0. Victoria în fata Poloniei Varsovia este fara dubii, dar nu trebuie omis faptul ca a fost obtinuta în fata unei umbre a echipei lui Olisadebe din urma cu un an si jumatate.

Ros-albastrii au facut sîmbata o prima repriza mai putin spectaculoasa, preferînd un joc de asteptare. Dupa pauza, Piturca a ordonat un forcing care avea sa se materializeze în doua goluri ale lui Raducanu, acelasi jucator lovind o data si bara. Drumul ascendent al Stelei poate fi continuat azi, cînd campionii dau piept în „sferturi” cu ucrainenii de la Tavrya Simferopol.

Fanii din Dîrlos

La partida de sîmbata au fost prezenti si doi frati gemeni, originari din România. Acestia au venit sa munceasca în Italia si au parcurs circa 600 de kilometri de la Milano pîna la Norcia pentru a-i vedea la lucru pe stelisti si pentru a sta de vorba cu capitanul Marius Baciu. „Este consatean de-al nostru si am venit sa-l salutam”, a explicat unul dintre fani, în timp ce fotbalistul a adaugat cu umor: „Pîna si aici, în Italia, s-a dus vestea Dîrlosului”.

„Pantera” fioroasa

Alaturi de Raducanu, Florentin Dumitru si Radoi, Lita a fost unul dintre cei mai buni jucatori ai Stelei în jocul de sîmbata. „Pantera” a dovedit o ambitie iesita din comun si, la scorul de 2-0, a avut o izbucnire nervoasa la adresa coechipierilor sai: „Ba, v-ati trezit cu sacii în caruta! Nu vedeti ca ne-am bagat în jocul astora si ne fac muci?”, a spus mijlocasul Stelei, dupa care s-a suparat pe Lincar, cînd acesta a refuzat sa-i transmita o pasa simpla.

La finalul meciului, Lita s-a dus la antrenorul Piturca spunîndu-i: „Nu vezi, bre, ca asta nu vrea sa mi-o dea?”, dar tehnicianul i-a replicat ca „Eric s-a oprit pentru ca unul de-al lor era cazut jos si a vrut sa dea mingea afara”. Explicatia lui Piti nu l-a multumit pe mijlocasul stînga al Stelei, caruia i-au trecut destul de greu nervii.

Patru supravietuitori ai „dublei” cu Dinamo

Fata de echipa care a eliminat pe Dinamo în Liga Campionilor, Polonia Varsovia a aratat sîmbata ca o echipa mai slaba. De altfel, majoritatea fotbalistilor cunoscuti au parasit echipa, iar media de vîrsta a formatiei este destul de ridicata: Josniak are 35 de ani, portarul Kryszalovicz 32, la fel ca si capitanul Gozaszewski, iar fundasii Kaliszan si Paulak au 31.

Ultimii trei, plus atacantul Bykowski au jucat în toamna anului 2000 si împotriva „cîinilor”, Gozaszewski marcînd cîte un gol în ambele meciuri. Chiar daca sînt mai în vîrsta, polonezii s-au dovedit sîmbata lipsiti de scrupule. Jumatate dintre titulari si-au facut nevoile cu cîteva minute înainte de începerea jocului în tufisurile din apropiere, iar în timpul partidei l-au înjurat non-stop pe arbitrul de centru. „Curva ma!”, adica „tîrfa de ma-ta”, s-a auzit pe tot parcursul partidei, iar la un moment dat fundasul Marek, nemultumit de o semnalizare a unui asistent, a degajat balonul spre acesta, mingea stergîndu-i freza italianului.

Steaua – Polonia Varsovia 2-0

A marcat Cl. Raducanu (49, 53)

Steaua: M. Tudor – Fl. Dumitru, B. Nicolae, Baciu, P. Stoica – Cristescu (72 D. Balan), Radoi, Trica (72 Lincar), Lita – Neaga (82 Al. Piturca), Cl. Raducanu (82 M. Luca). Antrenor Victor Piturca

Sursa:www.prosport.ro