Doua siameze unite in zona creierului au fost operate cu succes

Apropo.ro / 20.09.2011, 12:03
O echipa de medici britanici au facut istorie in medicina: au reusit sa separe doua gemene care erau unite in zona creierului.

O echipa de medici britanici au reusit sa separe doua gemene unite in zona creierului. Surorile erau total unite la nivelul capului, cu vasele sanguine legate, astfel incat inima uneia dintre ele furniza jumatate din alimentatia sanguina a creierului celeilalte. Gemenele sufereau de o afectiune rara, iar sansele de supravietuire in astfel de cazuri sunt de una la zece milioane.

Rital si Ritag Gaboura, nascute pe 22 septembrie 2010 la Khartum, in Sudan, au fost supuse pe 15 august unei operatii rare si delicate. Gemenele au fost operate la spitalul pentru copii Great Ormond Street din Londra, de catre o echipa de medici coordonata de chirurgul David Dunaway.

Pentru a fi separate, surorile siameze sudaneze au fost supuse la patru interventii chirurgicale.

Chirurgul David Dunaway a subliniat ca este vorba de o operatie foarte rara si foarte complexa, care necesita participarea unor specialisti de la mai multe discipline.

Cazurile de siamezi sunt foarte rare – circa 140.000 pe an, dintre care doar 5% sunt uniti in zona capului. Dintre acestia, 40 % mor la nastere si o treime in primele 24 de ore. Doar un caz din 10 milioane supravietuieste in primii ani.

Citeste mai multe, pe Gandul.info