Doua tablouri au fost furate de la un muzeu brazilian

Apropo.ro / 21.12.2007, 11:35
Doua tablouri au fost furate de la un muzeu brazilian
Un tablou de Picasso și unul de Candido Portinari, in valoare de 55,5 milioane de euro, au fost furate, joi, dintr-un muzeu din Sao Paulo.

Un tablou de Picasso și unul de Candido Portinari au fost furate, joi, dintr-un muzeu din Sao Paulo, la mai puțin de un an de la un furt similar, care a avut loc în timpul carnavalului de la Rio de Janeiro.

Cele două tablouri, „Portretul lui Suzanne Bloch” (1904), de Pablo Picasso, și „Culegătorul de cafea” (1939), al pictorului brazilian Candido Portinari, au fost furate de la muzeul de artă din Sao Paulo (MASP), unde se află una dintre cele mai importante colecții din America latină.

„Furtul a fost pus la cale de profesioniști. A fost comandat și este posibil ca tablourile să se afle deja în mâinile unor colecționari”, a indicat, în timpul unei conferințe de presă, comisarul Marcos Gomes de Moura, însărcinat cu ancheta.

Capodoperele, printre cele mai scumpe din colecție, au o valoare totală de 100 de milioane de reali (55,5 milioane de euro), potrivit specialiștilor.

„Portretul lui Suzanne Bloch” de Picasso, un tablou de 65 x 54 cm, o reprezintă pe cântăreața belgiană, iubita marelui pictor spaniol, originar din Malaga (1881 – 1973).

„O Lavrador de Café” (Culegătorul de cafea) este un tablou de 1m x 81cm, care reprezintă un țăran de culoare pe o plantație de cafea.

Portinari (1903 – 1962) este unul dintre cei mai importanți pictori brazilieni, aparținând curentului neo-realist. El este autorul unor mari compoziții murale de inspirație socială sau istorică.

Brazilia a fost deja scena unor mari furturi de tablouri, fapt care alimentează polemica în legătură cu măsurile proaste de securitate din muzee.

Â