Dovleacul ofera organismului doza necesara de vitamina A

Redacția / 16.11.2009, 10:06
Consumat zilnic, dovleacul iti ofera sursa necesara de vitamina A. El este un bun aliment al sezonului rece.

Consumat zilnic, dovleacul iti ofera sursa necesara de vitamina
A. El este unul din cele mai bune alimente ale sezonului rece.

SCURT
ISTORIC

Dovleacul este originar din America de Sud, iar in Europa a
ajuns pe la sfarsitul secolului 14.

In medicina chineza se intalnesc inca de acum cateva milenii
beneficii ale dovleacului.

Chinezii il foloseau drept leac impotriva abcesului
pulmonar
, a parazitilor intestinali si colecistului.

Atat pulpa de dovleac, cat si semintele si coaja au multiple
beneficii pentru corpul uman, reusind sa amelioreze si chiar sa
vindece anumite afectiuni ale organismului nostru.

Dovleacul si proprietatile
sale

El este bogat in
beta-caroten, precum morcovul
, pe care organismul il
transforma in vitamina A
.

Dovleacul este bogat in vitamina A, B, C, potasiu, calciu, fier,
magneziu si fibre.

El regleaza tranzitul intestinal, colesterolul si mentine
sanatatea sistemului nervos.

UZ
INTERN

Potasiul din compozitia dovleacului este benefic pentru
sanatatea inimii
.

De asemenea, dovelacul are efecte si in cazul persoanelor care
sufera de anemie, constipatie, rinichii, insolatie, vezica biliara,
plamanii, raguseala, tuse si multe alte afectiuni.

Nu doar pulpa este benefica organismului, ci si florile
si semintele de dovleac, uneori chiar si cojile
(in
special de la tartacute, acei dovlecei mici pe care de cele mai
multe ori ii folosim ca ornament).

dovleac si tartacuta

Dovleci si tartacuta

Toate acestea sunt bune ca expectorante, alimente bune pentru
functionarea optima a intestinului, combate dezinteria, cancerul,
leucemia, scleroza in placi.

Dovelacul este un aliment miraculos pentru
persoanele care il includ in
alimentatia lor zilnica
.

UZ
EXTERN

Dovleacul poate fi
consumat si in curele de slabire
, dar cu moderatie. Este de
preferat a acorda atentie celorlalte ingrediente atunci cand se
prepara dovleacul. Oualele si zaharul in cantitati mari langa
dovleac pot aduce cateva calorii in plus, care sunt de nedorit
pentru o silueta de vis.

Dovleacul este folosit si in cosmetica, nu doar
in preparatele culinare. Numeroase masti si creme au la baza acest
aliment.Datorita vitaminelor A, C si antioxidantilor, dovleacul
este un bun emolient.

El poate fi considerat un bun anti-rid.

Dovleacul are proprietati
anafrodisiace

In caz ca nu stiati, va spunem noi ca dovleacul are si aceasta
capacitate, aceea de a interveni impotriva unei hiperexcitabilitati
sexuale. Deopotriva, el este indicat si pentru femeile care au
tulburari de menopauza, dar si tinerelor pentru tulburari
de menstruatie
.

tartacute

Tartacute

In afara acestor proprietati, dovleacul este indicat si in cazul
persoanelor care sufera de insomii sau care au
aciditate marita.

O reteta pe zi

Supa de
dovleac

Avem nevoie de: 1 dovleac mare, 2 cepe, 50 g unt sau margarina,
4 rosii mari, 100 ml smantana, cateva frunzulite de patrunjel
verde, 1 morcov, 1 telina mica, sare si piper dupa gust.

Se curata cepele, se taie in doua si se toaca marunt fiecare
jumatate;

Se curata dovleacul de coaja, se taie in trei, se indeparteaza
cu un cutit semintele si se taie apoi cuburi ceva mai mari;

Se pune untul sa se topeasca intr-o tigaie si se caleste in el
dovleacul si ceapa, amestecand continuu. Cand ceapa devine
transparenta, se ia tigaia de pe foc si se pune deoparte;

supa de dovleac

Supa de dovleac

Se cresteaza cu un cutit fiecare rosie, se oparesc intr-un vas
mai mare cu apa clocotita, se curata de pielita si se trec printr-o
sita;

Se amesteca intr-o oala, rosiile pasate cu morcovul si telina
curatate si taiate marunt, dovleacul si ceapa, se pun pe foc cu 1,5
l de apa si, dupa ce incep sa clocoteasca, se acopera cu un capac.
Se lasa sa fiarba incet 20-30 de minute la foc mic si se adauga
sare si piper;

Se mixeaza legumele fierte impreuna cu zeama in robotul de
bucatarie, se rastoarna inapoi in oala si se adauga smantana,
incalzind supa pe flacara mica;

Cand s-a incorporat bine, serviti supa in farfurii, cu crutoane
si cu frunzulite de patrunjel verde ca decor. Pofta Buna!
(gastronomie.ele.ro)


Cat costa? 2 lei – 7 lei
kilogramul


CITESTE MAI MULTE DESPRE
BENEFICIILE FRUCTELOR SI LEGUMELOR