Dovlecii de Halloween – o tradiție irlandeză (Poze)

Apropo.ro / 30.10.2014, 09:00
Una dintre tradițiile vechi irlandeze, specifică pentru Halloween, este cea a cioplirii dovlecilor sub forma unor capete de monștri.

Ray Villafane este faimos pentru sculpturile pe dovleci in versiune 3D pe care le face in fiecare an de Halloween.

Folosind un cutit ascutit, artistul sculpteaza figuri inspaimantatoare pe dovlecii de Halloween.

Halloween este o sarbatoare de origine celtica, preluata astazi de multe popoare din lumea occidentala, ea raspandindu-se in secolul al XIX-lea prin intermediul imigrantilor irlandezi din Statele Unite ale Americii. Ea este sarbatorita in noaptea de 31 octombrie.

Galerie foto!

Dovleci de Halloween – dovleacul furios

Dovleacul de Halloween

Una dintre traditiile vechi irlandeze, specifica pentru Halloween, este cea a cioplirii dovlecilor sub forma unor capete de monstri, care reprezinta Lanterna lui Jack.

O lumanare aprinsa este asezata in interior, astfel incat chipul cioplit sa capete o fata demonica.

Povestea dovlecilor de Halloween incepe odata cu legenda „lanternei lui Jack„.

Dovleci de Halloween- dovleacul paianjan

Dovleci de Halloween- dovleacul paianjan

In folclorul irlandez se spune ca un barbat pe nume Jack, cunoscut ca un betiv si glumet din fire, l-a pacalit pe Satana sa urce intr-un copac.

Pentru ca acesta sa nu se razbune luandu-i sufletul, Jack a sapat in trunchiul copacului o cruce, impiedicandu-l astfel sa coboare si sa vina dupa el. I-a dat voie sa coboare din copac numai dupa ce a obtinut promisiunea ca nu-l va mai ispiti niciodata.

La moartea lui, Jack nu a fost primit in Rai din cauza sireteniei sale, dar nici in Iad, gratie promisiunii facute.

Dovleci de Halloween-dovleacul craniu

A primit numai un singur taciune pentru a-si lumina drumul dintre Rai si Iad, ramanand astfel pentru totdeauna in intunericul dintre cele doua lumi.

Jack a pus taciunele intr-o rapita, pentru a-l putea tine aprins mai mult timp. Irlandezii au folosit rapita la inceput pentru „lanterna lui Jack”. Odata ajunsi in America, emigrantii irlandezi au descoperit ca dovlecii sunt mai la indemana si au inceput sa-i scobeasca, luminandu-i cu un taciune sau cu o lumanare.

Dovleci de Halloween

Dovleci de Halloween-dovleacul ganditor

De Halloween , copiii se mascheaza in vrajitori, mumii sau alte personaje și colinda pe la case intreband „Trick or Treat?” (Pacaleala sau dulciuri?), ca o amenințare ca daca nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsa.

Dovleci de Halloween

Dovleci de Halloween-dovleacul sarpe

In alte tari Halloween este serbat prin parade si carnavaluri.

Daca tot vorbim de Halloween si de dovleci, va prezentam „Cel mai mare dovlec din lume„.

Reprezentantii Guinness World Records au confirmat ca cel mai greu dovleac din lume a crescut in Wisconsin si cantareste 821 de kilograme!

Cel mai mare dovleac din lume

Cel mai mare dovleac din lume