DRACO: Invenția care ne-ar putea scăpa de boli

Apropo.ro / 30.03.2012, 14:40
DRACO: Invenția care ne-ar putea scăpa de boli
O echipă de cercetători de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) a creat un drog capabil să ne vindece de orice virus, numit DRACO.

DRACO (Oligomerizer Dublu-Catenar cu Caspase activată prin Acid Ribonucleic) este un antiviral cu spectru larg, aflat în curs de dezvoltare, care face parte dintr-un proiect MIT intitulat PANACEA (augumentare farmacologică a enzimelor și activităților celulare anti-patogene nonspecifice), condus de Dr. Todd Rider, cercetător aflat în conducerea grupului de Laboratoare Chimicale, Biologice și de Tehnologie Nanometrică.

Modul lui de funcționare este destul de simplu: odată ajuns în organism, el este creat să identifice legături ARN dublu catenare și, folosindu-și proteinele himerice din el va detecta catenarul arn la un capăt și la celălalt capăt va declanșa apoptoză (adică o sinucidere a celulii). În cazul în care nu va fi găsită nicio infecție în organism, DRACO nu va face nimic.

Momentan, cercetătorii au testat DRACO numai pe șoareci de laborator iar rezultatele fiind excepționale, reușind să omoare 15 viruși diferiți, în 11 tipuri diferite de celule.

Din păcate MIT nu este o companie farmaceutică așa că nu vor putea trece mai departe cu testele pe oameni, dar speră că un dezvoltator farmaceutic să preia licența produsului lor și am putea în curând să cumpărăm din farmacii medicamentul universal, capabil să oprească orice virus (AH1N1, H5N1 etc.) înainte ca acesta să se extindă în organism sau să facă rau.

De asemenea și resursele lor sunt destul de limitate, primind finanțare doar de la Institutele Naționale de Sănătate care în mod normal ajung doar pentru o singură persoană, echipa fiind formată din patru membri.

Întrebat cât timp stă în organism DRACO, Todd Rider a spus că dacă produsul este eficient 100%, se poate insera într-un organism o genă care poate genera constant DRACO, pe cale naturală, organismul acelei persoane devenind rezistent la absolut orice virus extern.