Dragnea: Liderii PSD l-au rugat pe Geoană să ceară bani

Apropo.ro / 15.06.2007, 14:48
Dragnea: Liderii PSD l-au rugat pe Geoană să ceară bani
Vicepreședintele PSD Liviu Dragnea a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că președinții PSD ai CJ l-au rugat pe Mircea Geoană să ceară Guvernului să suplimenteze fondurile pentru toate administrațiile locale la rectificarea

Vicepreședintele PSD Liviu Dragnea a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că președinții PSD ai CJ l-au rugat pe Mircea Geoană să ceară Guvernului să suplimenteze fondurile pentru toate administrațiile locale la rectificarea bugetară, dar a catalogat ca „o minciună” ceea ce se vehiculează în presă.

Liviu Dragnea a afirmat că informațiile vehiculate în presă cu privire la faptul că PSD i-ar cere premierului Tăriceanu câte trei milioane de euro pentru fiecare județ, la rectificarea bugetară, în schimbul susținerii Executivului reprezintă „o minciună” și „un montaj de presă”.

Dragnea a precizat că, în cadrul discuțiilor de vineri dintre președintele PSD și președinții social-democrați de consilii județene, aceștia din urmă l-au rugat pe Mircea Geoană să solicite Guvernului ca la rectificarea bugetară să suplimenteze fondurile pentru întreaga administrație locală, indiferent de culoare politică.

Liviu Dragnea a adăugat că președinții social-democrați de consilii județene i-au prezentat lui Geoană starea precară a administrațiilor locale din România și problemele cu care se confruntă primarii PSD.

Vicepreședintele PSD a spus că președinții social-democrați de consilii județene i-au arătat lui Mircea Geoană că administrațiile locale din România sunt subfinanțate, iar comunitățile locale unde există aleși locali PSD au fost desconsiderate atât de Guvernul Tăriceanu 1, cât și de Guvernul Tăriceanu 2.

Dragnea a arătat că, în acest context, președinții PSD de consilii județene l-au rugat pe liderul social-democrat să solicite actualului Guvern să suplimenteze fondurile pentru toate administrațiile locale, indiferent de culoare politică, la următoarea rectificare bugetară.

Liderii PSD vor să se întâlnească, săptămâna viitoare, cu premierul Călin Popescu-Tăriceanu pentru a-i face o ofertă de nerefuzat: susținerea Guvernului PNL-UDMR până la euroalegeri în schimbul a 10 milioane de lei (3 milioane de euro) pentru fiecare județ, scrie Evenimentul Zilei în ediția de sâmbătă.

Potrivit sursei citate, banii ar urma să fie acordați de Guvern consiliilor județene la rectificarea bugetară. Despre aceste fonduri a discutat vineri conducerea PSD cu președinții de consilii județene ai partidului. Cele 10 milioane RON pe județ nu acoperă toate necesitățăile, dar ar fi acceptabil pentru ambele părți, susțin liderii județeni ai PSD.

O altă solicitare care va fi făcută primului-ministru va fi aceea de a opera rectificarea bugetară nu la toamnă, ci chiar în această vară. Scopul este acela ca banii primiți de consiliile județene să fie rapid distribuiți către localități, iar lucrurile să fie finalizate până în campania electorală a euroalegerilor. La toamnă, când se va discuta bugetul pe 2008, PSD va negocia eventuala susținere a cabinetului pe alte sume.

Președinții PSD ai consiliilor județene i-au solicitat liderului Mircea Geoană fie să depună moțiune de cenzură, fie să obțină ceva în schimbul sprijinului acordat Guvernului.

Negocierile cu Tăriceanu se vor desfășura chiar înainte de votul din Camera Deputaților la legea prin care Guvernul este abilitat să emită ordonanțe în perioada vacanței parlamentare, lege respinsă la Senat de PSD pentru a forța Guvernul să vină la negocieri, susține Evenimentul Zilei.

Vicepreședintele PNL Ludovic Orban a catalogat informațiile apărute, sâmbătă, în presa centrală legate de o susținere a Cabinetului Tăriceanu de către PSD contra unor sume importante de bani, drept o „calomnie” la adresa „Guvernului, a PNL și a PSD”.

Liderul liberal a afirmat că Guvernul Tăriceanu nu a alocat bani pe criterii politice, cel mai bun exemplu fiind programul guvernamental dezvoltat prin intermediul OUG 7/2006, privind instituirea Programului de dezvoltare a infrastructurii din spațiul rural.

„Uitați-vă să vedeți câte localități au primit bani. Nu s-a ținut cont de criteriul politic atunci când s-au dat banii. Guvernul a ținut cont doar de calitatea proiectelor”, a afirmat Orban.

Referindu-se la informațiile apărute în presa centrală privind obținerea susținerii PSD în schimbul a zece milioane de lei pentru fiecare județ, Orban a afirmat că sunt calomnii și gogorițe. „Nu vreau să comentez informațiile venite pe surse și de la oficiosul prezidențial. Este o gogoriță și o calomnie așa cum ne-a obișnuit PD și președintele Traian Băsescu. Nu este nimic adevărat. Este o calomnie la adresa Guvernului, a PNL și a PSD”, a mai afirmat Orban.

Președintele PSD Mircea Geoană a declarat, vineri, că, în situația în care criza politică nu va putea fi rezolvată, formațiunea sa nu va manifesta nici o reținere pentru depunerea unei moțiuni de cenzură sau pentru declanșarea alegerilor anticipate.

Geoană a făcut această declarație după întâlnirea cu președinții social-democrați de consilii județene, care i-au transmis nemulțumirea față de lipsa de fonduri cu care se confruntă, pe care o consideră o măsură discriminatorie a guvernelor Tăriceanu 1 și Tăriceanu 2.

„Decât să stăm și să fim batjocoriți de guvernele care s-au perindat, mai bine ieșim la luptă, ne jucăm șansa noastră și mergem la alegeri anticipate. Nu este niciun fel de rezervă sau de teamă pentru o eventuală moțiune de cenzură sau pentru declanșarea de anticipate, în condițiile în care vom epuiza soluțiile politice pentru ieșirea din criză”, a subliniat Geoană, după întâlnirea cu președinții de consilii județene aparținând PSD.

Mircea Geoană a mai declarat, tot vineri, că formațiunea sa va vota împotriva abilitării Guvernului de a emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare și în Camera Deputaților, așa cum a făcut și în Senat. „Votul nostru din Senat a fost foarte clar și neechivoc. Avem aceeași intenție și în Camera Deputaților”, a spus Geoană.

Mediafax