Dragoş Bucur, un actor care se implică

De: Mioara Tronaru / 24.09.2012, 11:21
Dragoş Bucur, un actor care se implică
Actorul este ambasadorul proiectului ”Tineret în mişcare” pentru România. Proiectul are scopul de a îmbunătăţi calitatea educaţiei şi gradul de angajabilitate a tinerilor, iar Dragoş Bucur ne spune cât de important e să fii ”în mişcare”.

– Cum a fost prima ta călătorie în străinătate?
Prima plecare a fost cu Opera Română, făceam figuraţie în spectacolul „Oedip” în regia lui Andrei Şerban, eram de toate, soldat, dansator, umplutură în cor! A fost o experienţă impresionantă, aveam 17 ani, am jucat la Acropole cu amfiteatrul plin de public! La întoarcere am avut parte de o experienţă cu adrenalină: am intrat să îi cumpăr ceva bunicii mele (luasem întregii familii câte ceva, mai puţin bunicii) şi când am ieşit mi-am găsit bagajele singure-singurele în faţa hotelului şi toate cele 5 autocare plecate deşi cred că lipsisem 15 minute, iar lucrurile le lăsasem în grija colegilor! Mă lăsaseră singur în Atena! Am prins un minibus cu o parte din conducerea operei şi a turneului, dar mi-au spus să mă descurc şi dacă nu rezolv să merg la ambasadă! Am luat un taxi, i-am arătat cei 100 de $ pe care îi aveam şi l-am întrebat dacă am vreo şansă să prind un autocar ce tocmai a plecat spre România. Şoferul a ridicat din umeri şi a gonit cu viteză maximă spre ieşirea pe autostradă! Ei bine, la 5-10 km de Atena, autocarul meu făcuse pană!

– Dacă ai fi avut în adolescenţă un astfel de program la îndemână, cum crezi că te-ar fi ajutat?
Nu vreau să mă plâng de vremurile adolescenţei mele, am trăit frumos, poate unele lucruri se făceau chiar mai bine ca acum, poate sistemul de învăţământ era mai bine pus la punct ca cel actual, dar un lucru e cert: libertatea de a călători şi de a experimenta, de a învăţa, precum şi suportul de care se bucură tinerii în 2012 pot fi nişte avantaje enorme faţă de startul pe care l-a avut generaţia mea! Şansa de a avea acces la atâta informaţie live, de a cunoaşte alte mentalităţi, alte obiceiuri, şcoli şi metode de abordare a vieţii în general este extraordinară! Frumos ar fi să se întoarcă acasă după toată această acumulare de experienţă şi să facă aici lucruri mari (ştiu că sună puţin comunist şi patriotic, dar asta cred).

Dragos Bucur– Datorită meseriei tale eşti adesea în străinătate. Care crezi că este impactul proiectului „Tineret în mişcare”?
Meseria mea reprezintă o oportunitate, îmi permite să călătoresc şi să lucrez în străinătate. In câteva cuvinte, cred că impactul proiectului duce la dezvoltarea pieţei, mai multe locuri de muncă, mai mulţi oameni întâlniţi, mai multe relaţii stabilite.

– De ce consideri că este important să călătoreşti şi să studiezi în străinătate?
Călătoriile şi studiile în străinătate înseamnă un plus de experienţă, iar experienţa înseamnă cunoaştere. Mi-aduc aminte de anii ’80, atunci când călătoriile în afara graniţelor României erau un vis pentru cei mai mulţi dintre noi. Nu îmi doresc să-i determin pe adolescenţi să părăsească România, spun doar că aceştia pot călători, experimenta, împărtăşi, învăţa şi apoi se pot întoarce şi clădi ceva aici.

– Care au fost punctele culminante ale călătoriilor tale până în acest moment? Şi care este impactul acestora asupra vieţii tale?
Din India şi până în Maroc, Argentina şi Regatul Unit există atât de multe lucruri de văzut şi utilizat! Călătorind şi cunoscând este modul în care mi-am pornit afacerea, în care am reuşit să lucrez cu regizori renumiţi, dar pe de altă parte tot ce am început, am început aici în România.

– Trei cuvinte ce îţi vin în minte atunci când te gândeşti la proiectul „Tineret în mişcare”.
Ocazie, experienţă, cunoaştere.

Mioara Tronaru

„Tineret în mişcare”

Proiectul – o iniţiativă a Uniunii Europene – vine în Parcul Tineretului, Bucureşti, România, în perioada 27 – 28 septembrie 2012. Tinerii vor avea posibilitatea de a participa la numeroase workshop-uri, spectacole de teatru, dezbateri educaţionale şi multe alte activităţi interactive! Oaspeţii evenimentului vor fi invitaţi să-şi testeze cunoştinţele despre UE în cadrul unui chestionar distractiv. Activităţile fiecărei zile se vor încheia cu un concert în care vor cânta formaţii româneşti de succes, precum Butterflies in My Stomach, Les Elephants Bizzares, C.T.C. şi Suie Paparude.