Dragoş Bucurenci, confundat cu un medic la Urgenţă (interviu)

De: Nicoleta Nicolae / 17.11.2011, 12:36
Dragoş Bucurenci, confundat cu un medic la Urgenţă (interviu)
Mereu implicat în tot felul de acţiuni pe bază de voluntariat, era firesc să-l vedem pe Dragoş Bucurenci şi în noua emisiune de la PRO TV, ”Lecţia de prim ajutor”.

– Dragoş, de ce o emisiune despre primul ajutor?
În cele şase luni în care am făcut voluntariat pe ambulanţele SMURD şi la camera de gardă a Spitalului Floreasca am înţeles că, oricât de performant ar fi sistemul naţional de medicină de urgenţă, el nu poate suplini gesturile salvatoare pe care le putem face fiecare dintre noi în minutele critice care trec până la venirea Salvării.

– Când ai apelat tu la serviciul de urgenţă 112?

Ultima oară a fost când un prieten s-a împleticit din senin şi a căzut pur şi simplu la pământ în faţa noastră. Nu şi-a pierdut cunoştinţa şi prima reacţie a celor din jur a fost să-l ajute să se ridice. I-am oprit, pentru că gestul ar fi fost greşit. După ce m-am asigurat că se poate ridica în siguranţă, l-am dus în cameră şi am sunat la 112.

– Crezi că ai fi putut juca într-un serial de genul „Dr. House” sau „Spitalul de urgenţă”?
Cred că mi-ar fi plăcut să apar în câteva episoade, dar actoria nu este profesia mea. Când făceam gărzi la Urgenţă, pacienţii mi se adresau uneori cu „domnu’ doctor”, deşi purtam uniforma de voluntar, ceea ce, trebuie să recunosc, era flatant. Adevărul e că, dacă aş fi ştiut la 18 ani că pot să-mi păstrez calmul când văd sânge, m-aş fi gândit serios să dau la Medicină.

– Cât de curajos eşti tu când mergi la medic? Ţi-e frică de injecţii?
Cu timpul am descoperit că nu mă impresionează foarte uşor sângele sau rănile şi că nu am probleme aşa de mari cu durerea fizică. Injecţiile mi le fac de multe ori singur, iar în ultimii ani le-am făcut colegilor de la MaiMultVerde vaccinul antigripal. Când mi se ia sânge pentru analize, mă uit foarte atent ca să învăţ mai bine cum se face. Mă gândesc că într-o zi, într-un loc izolat, viaţa cuiva poate depinde de priceperea mea în a-i prinde o linie intravenoasă.

– Care a fost cea mai bună investiţie pe care ai făcut-o pentru tine?
Nopţile albe petrecute la Urgenţă. Am învăţat cum se face o resuscitare corectă, lucru pe care nu l-aş fi putut exersa pe viu nicăieri altundeva.
Cătălina Matei

Lecţia de prim ajutor se difuzează sâmbătă la PRO TV.