Dragoş Stemate – Consilierul de imagine din ”Anticamera” lui Călinescu

De: Cătălina Matei / 10.03.2008, 00:00
Dragoş Stemate - Consilierul de imagine din ”Anticamera” lui Călinescu
După ce i-a ajutat pe Cabral şi Dragoş Bucur în “Băieţi buni”, unde l-a interpretat pe Bolec, iar apoi a fost director la firma din ”La servici”, Dragoş Stemate a ajuns în ”Anticamera” lui Călinescu. Şi nu oricum, ci în rolul lui Alex Popa, prim-consilier de imagine al preşedintelui Boerescu.

Înainte de a da la Actorie, Dragoş s-a pregătit să devină arhitect. Multe meditaţii, ore în şir la planşetă, însă perspectivele s-au schimbat în ultimul an de liceu, la ”Zoia Kosmodemianskaia”, cunoscut ca ”liceul de fete”. Pentru că stăpînea foarte bine limba lui Napoleon, profesoara de franceză l-a chemat la cercul de teatru, unde se puneau în scenă piese de Molière: ”Aşa am contactat , mai ales că profesoara m-a lăudat şi mi-a spus că ar ieşi un actor bun din mine. După ce m-am decis să dau la Actorie, n-am dormit o noapte întreagă, pentru că nu ştiam cum să le spun părinţilor. Eram în clasa a XII-a, în luna martie, iar eu am decis să nu mai dau la Arhitectură. Pînă la urmă, nu le-am spus direct, ci i-am lăsat pe ei să înţeleagă. Cînd m-au întrebat ce se întîmplă cu mine, le-am răspuns că nu-mi mai place Arhitectura, iar ei s-au înnegrit. Cînd au auzit de Teatru… Pe vremea lui Ceauşescu, la Actorie era şi mai greu de intrat pentru că nu erau decît patru locuri la zi, patru la seral. Şi 80 de candidaţi pe loc!”, povesteşte Dragoş.

De la Tricodava la IATC
Din păcate, tînărul Stemate n-a intrat la IATC de la prima încercare. Şi nici de la a doua. Abia al treilea an a fost cu noroc. ”În această perioadă, am lucrat la
, în schimbul trei, unde eram ţesător. Chiar dacă am terminat liceul la uman, eram obligaţi să facem şi ore de practică. Astfel, în primii doi ani de liceu, am făcut croitorie, iar în a XI-a şi în a XII-a – stenodactilografie. După Tricodava, m-am transferat la Cooperativa , unde se făceau de fapt piese pentru televizoare. Imediat după revoluţie, în primăvară, am mers la audiţie pentru spectacolul lui Andrei Şerban –
, la Teatrul Naţional. Am intrat în echipa lui, a venit şi momentul admiterii – a treia oară – şi, în sfîrşit, am luat examenul”. După terminarea facultăţii, Dragoş a plecat la teatrul din Ploieşti, împreună cu alţi colegi. Au urmat doi ani la Teatrul Mundi din Bucureşti şi alţi patru la Naţional.

Omul preşedintelui
În serialul de la PRO TV – ”Anticamera”, Dragoş îl interpretează pe Alex Popa, prim-consilier de imagine al preşedintelui Boerescu, alias Florin Călinescu: ”Tot ce ţine de imaginea preşedintelui trece mai întîi prin mîinile lui, cum se zice. Alex e un tip foarte abil, deştept, imediat felul omului, ca un psiholog. Atunci cînd preşedintele Boerescu face o gafă, cea mai bună soluţie pe care i-o propune este să o dea repede pe umor, pentru că umorul salvează absolut orice situaţie”. De altfel, Călinescu i-a mai fost ”şef” lui Stemate în serialul ”Băieţi buni”, unde era Bolec, din celebra echipă de detectivi Lolec şi Bolec. Cum e ”şeful” Călinescu? ”Glumeţ şi pus pe şotii. Ne amuzăm în pauzele de filmare cu o replică a preşedintelui Boerescu din serial. Cînd nu-i place ceva, acesta spune: