Drama femeilor albaneze: trăiesc deghizate în bărbați, pentru o viață normală

Apropo.ro / 07.12.2012, 16:30
Sunt numite "virginele sub jurământ din Albania" și s-au deghizat în bărbați pentru a avea aceleași drepturi ca ei.

Au lăsat viața de femeie în urmă, de la vârste fragede: s-au tuns scurt, poartă haine bărbătești, și-au schimbat numele și deprinderi ca sexul masculin. Toate acestea sunt făcute de un grup de femei din Albania ce poartă denumirea de „virgine sub jurământ din Albania„. Femeile din Albania sunt considerate proprietatea bărbatului, iar căsătoriile sunt aranjate cu mult înainte de vreme.

virgine

Au făcut aceste lucruri pentru a scăpa de legile Kanun, care tratează femeile balcanice ca fiind inferioare bărbaților.

Albanezele nu au voie să voteze, să construiască vreo afacere, să consume băuturi alcoolice, să poarte pantaloni, să fumeze, să șofeze, să dețină o armă sau să înjure.

 

 

Această practică continuă și astăzi, în timpuri moderne. Fotograful Jull Peters a pătruns în această lume ce păstrează cu sfințenie tradițiile vechi.

Acesta explică că singura modalitate prin care femeile albaneze puteau să dobândească drepturi era să devină „virgină sub jurământ”. Adică, să înceapă o nouă viață deghizată în bărbat, iar acest lucru se făcea pe viață, ca un jurământ de castitate.

virgine

În prezent, „virgine sub jurământ” mai sunt doar câteva femei mai în vârstă, prin satele izolate de la poalele Alpilor. Deși pare ciudat, aceste femei au puține regrete în ce privește „viața pierdută” de femeie.

Fotograful Jill Peters promite un documentar amplu pe această temă.