Dramuiti-va salariile si pensiile. Pana in vara nu are loc nicio marire!

De: Marian Andrei / 27.10.2011, 10:35
Dramuiti-va salariile si pensiile. Pana in vara nu are loc nicio marire!
Proiectul de buget pentru anul viitor nu va include nicio majorare de salarii si pensii, cel putin pana in al doilea semestru din 2012.

„Una dintre variantele luate in calcul cu grad mare de posibilitate este ca proiectul de buget pentru anul viitor sa nu includa pentru inceput, cel putin pana in semestrul II, nicio majorare de salarii si pensii, urmand ca la sfarsitul lunii iunie 2012 sa fie efectuata o noua analiza a situatiei economice, pe baza careia sa se decida daca pot fi aplicate in lunile ramase astfel de majorari, in functie de prognoza de venituri de la acel moment”, declarau ieri surse oficiale.

Aseara, intr-o emisiune televizata, Elena Udrea a confirmat informatiile aparute „pe surse”, declarand ca „Cel mai probabil, proiectul de buget pleaca la Parlament fara indexari si majorari. Probabil vom amana si intrarea in vigoare a Legii pensiilor„.

Anul trecut, Guvernul a decis reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25%, masura aplicata din luna iulie. In ianuarie 2011, salariile de baza ale bugetarilor au crescut cu 15%, dar raportat la nivelul din luna octombrie 2010, si nu din luna iunie. Astfel, salariile sunt mai mici cu 13,75% fata de luna iunie 2010, cand au fost reduse de Guvern.

In privinta pensiilor, legislatia in vigoare prevede ca acestea trebuie majorate anul viitor cu 100% raportat la inflatie si 50% din cresterea salariului mediu brut, insa Udrea a spus ca indexarea pensiilor prevazuta in lege poate fi amanata prin ordonanta de urgenta.

Premierul Emil Boc declarase, la sfarsitul saptamanii trecute, ca bugetul pentru anul viitor va include politici rationale, fiind foarte putine sanse pentru o reducere a contri­bu­tiilor de asigurari sociale.