Dreapta lui Kahn

Apropo.ro / 02.07.2002, 08:39
Dreapta lui Kahn
Germania a pierdut titlul mondial în urma unei greseli comise de cel mai bun portar al turneului final. Oliver Kahn era accidentat în momentul în care a scapat mingea în fata la sutul lui Rivaldo. Balonul a ajuns la Ronaldo si acesta a deschis scorul. Calcat pe mîna de Gilberto Silva,

Germania a pierdut titlul mondial în urma unei greseli comise de cel mai bun portar al turneului final. Oliver Kahn era accidentat în momentul în care a scapat mingea în fata la sutul lui Rivaldo. Balonul a ajuns la Ronaldo si acesta a deschis scorul.

Calcat pe mîna de Gilberto Silva, goalkeeperul german a suferit o microruptura a ligamentului de la degetul inelar. Accidentul s-a produs în minutul 52 al finalei

Trecusera 6 minute din repriza secunda a finalei cînd s-a întîmplat. Gilberto Silva a reluat cu capul spre poarta, dar balonul s-a lovit de genunchiul lui Oliver Kahn, sarind în fata. În momentul în care portarul german s-a întins sa-l prinda, brazilianul l-a calcat pe mîna dreapta. Kahn s-a strîmbat de durere, ducîndu-si bratul lovit spre piept. „Totul okay? Poti continua?”, l-a întrebat imediat arbitrul Collina. „Da, ma descurc”, a fost raspunsul. Din acest moment, fara sa stie, goalkeeperul Germaniei a aparat cu o microruptura de ligament la degetul inelar al mîinii drepte.

Saisprezece minute mai tîrziu a picat golul. Rivaldo a tras pe jos, de la 17 metri, exact pe centrul portii. Un sut tare, într-adevar, dar care în mod normal n-ar fi trebuit sa-i puna probleme unui portar de valoarea lui Kahn, tocmai declarat de FIFA cel mai bun din întreg turneul final. N-a fost asa. Balonul i-a sarit din brate si a ajuns din nou la „Il Fenomeno”, care a deschis scorul. Avea sa fie începutul sfîrsitului, acelasi Ronaldo stabilind ulterior scorul final.

„Cum i s-a putut întîmpla tocmai lui Kahn asa ceva?”, se întreba ieri cotidianul „Bild”. „Sa fie accidentarea de la mîna dreapta explicatia?”. Într-un interviu acordat postului de televiziune SAT 1, portarul german n-a spus decît atît: „Leziunea n-are nici o legatura cu gafa pe care am facut-o. O asemenea minge trebuia aparata”. Kahn este prea orgolios ca sa se ascunda în spatele unui deget.

„Ce-i cu mîna ta?”

La petrecerea data de federatia germana duminica seara, în cinstea jucatorilor, Franz Beckenbauer a fost surprins sa-l vada pe Kahn bandajat.

O data cu ultimul fluier al finalei Germania – Brazilia (0-2), pentru Oliver Kahn au început cele mai amare 24 de ore din cariera.

Pe gazon nu si-a putut ascunde nicicum deceptia. Nervos, si-a aruncat manusile si bidonul cu apa cît colo, lasîndu-se sa alunece lînga stîlpul portii. Coechipierii, selectionerul Rudi Voller, chiar si arbitrul Pierluigi Collina – toti au venit sa-l consoleze. Degeaba. Kahn n-a avut puterea nici sa mearga sa-si salute suporterii. Iar atunci cînd brazilianul Cafu a ridicat trofeul deasupra capului, el s-a dus glont spre cabine, în ciuda opozitiei unui om de ordine, care încerca sa-i explice ca trebuie sa ramîna pîna la finele festivitatii de decernare a titlului.

Abia la vestiar a început sa vorbeasca. Simtea nevoia sa dea totul afara. „Am pierdut o finala de campionat mondial pe singura mea greseala din întregul turneu final”, au fost primele cuvinte ale uriasului în fata camerelor de luat vederi. „Chiar si cu acest gol primit, asta nu înseamna ca noi am facut un turneu prost. Pîna la urma, am readus Germania în elita”. Cîteva secunde de tacere, dupa care Kahn a avut chiar puterea sa glumeasca: „La un moment dat am vrut sa le spun coechipierilor ca ploua si balonul ar putea sa ne faca figuri. Dar am uitat”.

Olli s-a posomorît din nou cînd echipa a ajuns la hotelul „Sheraton Yokohama Bay”. N-avea nici un chef sa participe la petrecerea organizata de federatie în cinstea jucatorilor. Dar, pîna la urma, s-a dus. În echipamentul de antrenament. La masa a parut complet absent. Si-a ignorat multa vreme inclusiv sotia si fiica. A refuzat mîncarea, dar nu si o bere, doua. „Ce-i cu mîna ta?”, l-a întrebat la un moment dat Beckenbauer, mirat sa-i vada dreapta bandajata. „Sase saptamîni pauza, dar în 21 de zile sper sa pot face cîte ceva cu ea”, l-a lamurit Olli.

Ieri dupa-amiaza, Kahn et comp. au revenit acasa. Pe aeroportul din Frankfurt nu s-a ascuns nici o clipa. A iesit primul din aeronava si tot în fruntea echipei a trecut printre sutele de suporteri strînsi în holul aerogarii pentru a-i aplauda. Ca un adevarat capitan. Dar tristetea nu i-a disparut nici o clipa de pe figura. Fusese atît de aproape de titlu.

„E greu sa aperi un sut al lui Rivaldo. Stiu din proprie experienta ca trage mereu cu efect, indiferent de pozitia în care se afla”
Marcos, portarul reprezentativei Braziliei

PRESA / REACTII

Cotidianul „The Sun” a titrat „I Kahn not believe it” (Nu pot sa cred), un joc de cuvinte în care numele portarului înlocuieste „can”, peste o asa-zisa corespondenta primita de la un baron german. „Oliver Kahn, cum ai putut sa faci tu una ca asta patriei? Esti un tradator! Aproape ne convinsesesi ca vom redeveni lideri mondiali. Ne pregateam sa celebram cu snaps si cîrnati cînd în sfîrsit ti-ai aratat adevarata culoare. Galbena, ca si tricourile adversarului”, si-a încheiat imaginarul baron reportajul de la Yokohama

Sueddeutsche Zeitung: „O greseala poate fi greseala decisiva”

„Kahn, probabil cel mai bun portar din istorie, a facut acel gen de gafa pe care o vedem la toti goalkeeperii din lume”

Frankfurter Allgemeine Zeitung: „Kahn le-a deschis brazilienilor portile spre al cincilea titlu mondial”

„Ronaldo a cîstigat cu ajutorul neasteptat al celui mai bun portar al turneului”

Tagesspiegel: „Ronaldo l-a dominat pe Kahn”

„Dansatorii brazilieni au cîstigat. Pe mîna lui Kahn”

Sursa: www.prosport.ro