Dronele americane de generație nouă nu vor mai fi controlate de om

De: Marian Andrei / 27.09.2012, 14:15
Dronele americane de generație nouă nu vor mai fi controlate de om
Flota americană de avioane fără pilot urmează să fie înlocuită cu o nouă generație de roboți mai rapizi și mai inteligenți care vor opera fără intervenția umană, beneficiind de o autonomie tot mai mare.

La ora actuală, avioanele fără pilot de tip Predator și Reaper sunt controlate, uneori la o distanță de mii de kilometri, de către un pilot prin intermediul unei manșe. Însă, în contxtul investițiilor masive ale Pentagonului în „autonomia” sistemelor de armament robotizate, oamenii de știință prevăd că, în viitor, dispozitive aeriene, terestre sau submarine vor opera cot la cot cu omul, cu o supervizare minimă.

Înainte erau oarbe, surde și proaste. Acum începem să le facem să vadă, să audă și să simtă”, explică Mark Maybury, conducătorul cercetătorilor din cadrul forțelor aeriene americane, potrivit căruia oamenii vor mai interveni doar pentru a da un ordin punctual.

În următorul deceniu, progresele informatice ar urma să permită avioanelor fără pilot să zboare în mod autonom, ca „extreme robotice” ale avioanelor clasice, prevede Werner Dham, un fost conducător al cercetătorilor din cadrul forțelor aeriene, previziune care este susținută de experimente efectuate deja, în care elicoptere de atac de tip Apache zboară în formație cu elicoptere fără pilot.

Noile arme autonome, necontrolate de oameni, ridică în schimb probleme de ordin etic: deși vor fi mai precise și mai fiabile decât oamenii, nu pot face încă distincția între un militar și un civil, ceea ce înseamnă că pot comite erori cu consecințe potențial catastrofale.

Citeste mai mult despre avioanele fără pilot autonome, la Mediafax.