Dubai Ports World si-a dublat business-ul din terminalul Agigea Sud

Apropo.ro / 25.09.2006, 08:53
Dubai Ports World si-a dublat business-ul din terminalul Agigea Sud
Dubai Ports World (DP World), unul dintre cei mai mari operatori de terminale maritime la nivel global, a inregistrat pe primele sase luni ale acestui an un trafic aproape dublu fata de capacitatea terminalului de containere Agigea Sud la preluare, in 2004. La inceputul acestui an, DP

Dubai Ports World (DP World), unul dintre cei mai mari operatori de terminale maritime la nivel global, a inregistrat pe primele sase luni ale acestui an un trafic aproape dublu fata de capacitatea terminalului de containere Agigea Sud la preluare, in 2004.

La inceputul acestui an, DP World a pus pe jar Congresul American prin anuntul de a prelua administrarea porturilor New York, New Jersey, Baltimore, Philadelphia, New Orleans si Miami, dupa achizitia companiei britanice P&O.

In decembrie 2003, DP World a semnat un acord cu Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta, prin care oferea 85 de milioane de dolari (68 de milioane de euro) pentru a inchiria terminalul de containere din portul Agigea Sud pentru 18 ani.

Investitiile masive ale celor de la DP World in extinderea capacitatii de operare a terminalului Constanta South Container Terminal (CSCT) au determinat o crestere de 5,6 ori mai mare a cifrei de afaceri, de la 3,7 milioane de euro in 2004 la 20,9 milioane de euro in 2005, conform datelor furnizate de Ministerul de Finante.

Daca la deschidere CSCT avea o capacitate de operare de 200.000 TEU (Twenty-foot equivalent unit – echivalent unitati de container), datorita cererii mari de transport containerizat si a investitiilor in extinderea capacitatii de operare, terminalul a ajuns sa aiba pe primul semestru al acestui an un trafic de 397.442 TEU, cu 56% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.

„Factorii ce au contribuit la aceasta crestere au fost tendinta de crestere la nivel global a traficului containerizat, precum si atragerea de noi clienti prin confirmarea productivitatii serviciilor oferite”, a declarat Roxana Daraban, commercial manager al CSCT.

Traficul total de containere inregistrat de CSCT pe 2005 a fost de 581.533 TEU.

Terminalul de containere CSCT, localizat in partea de sud a portului Constanta, in apropierea conexiunii bazinului portuar cu Canalul Dunarea – Marea Neagra, a fost conceput in trei etape de dezvoltare, urmand ca in etapa finala terminalul sa aiba o capacitate de operare de 800.000 – 1.000.000 TEU.

Prima faza a proiectului a necesitat o investitie de 88,3 milioane de dolari (78 de milioane de euro) si a fost finantata 25% prin contributie proprie de Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta (CN APMC) si 75% printr-un imprumut contractat de la Banca Japoneza pentru Cooperare Internationala. Imprumutul pentru acest proiect este acordat CN APMC pentru o perioada de 20 de ani, cu 10 ani perioada de gratie si la o dobanda de 2,7%.

Cererea mare pentru transport containerizat in porturile de la Marea Neagra i-a determinat pe cei de la CSCT sa sara peste etapele de dezvoltare planificate initial, trecand la alte etape de dezvoltare. „Capacitatea de operare a terminalului la inceputul anului a fost de 580.000 TEU, insa datorita proiectului de expansiune aflat in derulare, se urmareste atingerea capacitatii a 1.500.000 TEU. Aceasta expansiune vine in intampinarea cresterii continue de solicitari din partea clientilor”, a explicat Daraban.

Suma alocata acestui proiect se ridica la 35 de milioane de dolari (28 de milioane de euro), investitie realizata in totalitate de DP World.

Data de incepere a proiectului de extindere a fost de 4 aprilie 2006, iar data de finalizare preconizata este 16 octombrie 2006. Cu toate acestea, aria destinata depozitarii containerelor goale a fost deja finalizata si predata spre operare la data de 6 iunie 2006.

Extinderea capacitatii de operare a terminalului constantean la 1.500.000 TEU ar putea genera o cifra de afaceri de 54 de milioane de euro, in conditiile in care CSCT a inregistrat o cifra de afaceri de 20,9 milioane de euro la o capacitate de 580.000 TEU.

„Terminalul de containere se afla in a doua etapa de dezvoltare din cele trei prevazute din planul de dezvoltare alcatuit de CSCT pentru cinci ani. Capacitatea maxima de operare urmarita in urmatoarea etapa de dezvoltare este de 2.500.000-3.000.000 TEU”, a spus Daraban.

Din containere operate de CSCT 7,8% sunt destinate importului, iar 12,3% exportului. Restul de 79,9% sunt destinate in cea mai mare parte Ucrainei (63%) si Rusiei (18%).

„Beneficiind de marele avantaj al pozitiei geografice, Constanta ofera acces la una dintre cele mai mari piete din Europa Centrala si de Est. Situat pe coasta de vest a Marii Negre, la o distanta de 179 de mile marine de Bosfor si 85 de mile marine de Sulina, CSCT este cel mai mare terminal de containere din Marea Neagra, asigurandu-si pozitia de lider in aceasta zona”, explica Daraban.

Terminalul de containere din Agigea Sud are aproximativ 450 de angajati. Printre cei mai mari clienti ai companiei se numara: Mediterranean Shipping Company, Norasia, ZIM Integrated Shipping Services, Hapag-Lloyd Container Line, China Shipping Container Line.

CSCT este detinut de compania araba DP World. Aceasta este prezenta din 2004 in portul Constanta, dupa ce, in decembrie 2003, a semnat cu Administratia Porturilor Maritime SA contractul de inchiriere a Terminalului Mol II S din portul Constanta Sud Agigea.

Terminalul a fost construit de un consortiu japonez pentru suma de 90 de milioane de dolari (79 de milioane de euro). La inaugurarea terminalului in 2003, directorul Administratiei Portului Constanta (APC), Gheorghe Moldoveanu, declara ca viitorul operator al terminalului va avea in 18 ani un profit de 170 de milioane de dolari (136 de milioane de euro), aproximativ zece milioane de dolari (opt milioane de euro) anual.

Cinci firme din Italia, Spania, Malta, Romania si Dubai au participat, in data de 15 octombrie 2003, la licitatia pentru alegerea operatorului portuar al terminalului Constanta Sud Agigea, castigatoare fiind desemnata, in final, Autoritatea Portuara Dubai – Emiratele Arabe Unite, care a oferit peste 85 de milioane de dolari (68 de milioane de euro), reprezentand chiria pentru perioada 2004-2021, informa un comunicat al APC la acea vreme.

CSCT are ca actionar unic pe Dubai Ports World, aflat in topul primilor cinci operatori mondiali de terminale containerizate, avand peste 51 de terminale maritime in 24 de tari de pe glob. In Romania, DP World – unul din cei mai mari operatori portuari din lume – asigura peste 75% din traficul de tranzit containere, in portul Constanta existand alte trei terminale de containere mai mici: Socep, Umex si APM Terminals.

Daca traficul de containere in cadrul CSCT inregistreaza o crestere anuala de peste 50%, operatorul portuar Socep, ce detine unul dintre cele patru terminale de containere romanesti la Marea Neagra, a inregistrat o scadere cu 17% a traficului de containere, de la 180.700 TEU in 2004 la 150.000 TEU in 2005.

Scaderea traficului in cadrul terminalului Socep este cu atat mai surprinzatoare cu cat compania a fost desemnata in 2004 „Operatorul anului” la categoriile marfuri generale si containere de catre CNAPMC. Directorul general Socep, Petrica Vilcu, explica la inceputul anului ca diminuarea traficului de containere in cadrul terminalului Socep a fost determinata de intrarea pe piata a CSCT.

DP World are terminale in toata lumea, Europa, SUA, Asia, Orientul Mijlociu, Australia, iar la inceputul acestui an a preluat compania P&O Port din Marea Britanie, ce detine terminale in mai multe locatii de pe glob. In decembrie 2004, DP World a semnat un acord definitiv cu CSX Corporation SUA (companie cotata la bursa din New York) prin care a achizitionat toate terminalele de containere apartinand acestei firme pentru suma totala de 1,15 miliarde de dolari (0,9 miliarde de euro), CSX fiind lider mondial in domeniul operarii terminalelor de containere, anunta Raluca Daraban la acea data.

Anuntul privind preluarea de catre firma din Dubai a administrarii porturilor New York, New Jersey, Baltimore, Philadelphia, New Orleans si Miami a provocat un adevarat scandal politic la Washington, intr-un moment in care presedintele american George W. Bush incerca sa obtina o crestere a popularitatii.

Mai multi analisti si experti apreciau ca securitatea tarii nu a fost pusa in pericol in urma incheierii contractului, tinand cont de evolutia si rezultatele firmei si tratatele internationale care impun o serie de reglementari stricte.

Reactia lui Bush a fost cu atat mai controversata cu cat nu era prima data cand o companie controlata de un guvern strain administrata porturi din Statele Unite. Un exemplu in acest sens este Eagle Marine Services, filiala a companiei APL, pe Coasta de Vest. Compania-mama are drept actionar majoritar guvernul din Singapore.

Terminalul pe scurt

* CSCT a necesitat o investitie de 88,3 mil. dolari (78 mil. euro) si a fost construit in 2003 de catre Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta

* in urma licitatiei din 15 octombrie 2003 compania araba Dubai Port World a fost aleasa sa inchirieze terminalul CSCT pentru 18 ani, pana in 2021

* in prezent, terminalul are o capacitate de operare de 580.000 TEU

* compania va investi 28 de milioane de euro in extinderea capacitatii de operare pentru a avea pana la finele anului o capacitate de operare de 1.500.000 TEU

* 7,8% din containerele operate de CSCT sunt destinate importului, iar 12,3% exportului

* 79,9% din containerele operate de CSCT sunt containere de tranzit, din care 63% sunt destinate Ucrainei si 18% Rusiei

* capacitatea maxima de operare urmarita de cei de la CSCT este 2.500.000- 3.000.000 TEU

* TEU (Twenty-foot equivalent unit – echivalent unitati de container) standard in masurarea marimii unui container, capacitatea de transport si volum.

* Un container de 20 de picioare (6,096 metri lungime, 39 metri cubi) – 1 TEU

* Un container de 40 de picioare (12,192 metri lungime, 78 metri cubi) – 2 TEU

Lavinia Marin
Ziarul Financiar