„După 40 de zile”, de Andrei Gruzsniczki, în competiție la Beijing International Film Festival

De: Ana Obretin / 16.07.2021, 09:52
„După 40 de zile”, de Andrei Gruzsniczki, în competiție la Beijing International Film Festival

„După 40 de zile”, al patrulea lungmetraj al lui Andrei Gruzsniczki, a fost inclus în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Beijing. Evenimentul, ajuns la cea de-a XI-a ediție, se va desfășura în perioada 14-21 august.

Înainte de a ajunge în China, „După 40 de zile” va avea avanpremiere naționale, în prezența echipei, la Festivalul Internațional de Fil, Transilvania (TIFF), pe 29 iulie, de la 19:30, la Cinema Victoria Cluj-Napoca, și pe 30 iulie, ora 14:30, la Cinema Arta Cluj-Napoca. Pe 14 august, de la 19:30, filmul va putea fi văzut, tot în avanpremieră, la Iași, în cadrul Festivalului „Serilor Filmului Românesc”, la Casa de Cultură „Mihai Ursachi”, potrivit unui comunicat remis Apropo.

Filmul, care a avut premiera mondială în luna aprilie, la cea de-a 43-a ediție a Festivalului de la Moscova, va rula pe marile ecrane din România din 20 august, fiind distribuit de AVVA MMIX Studio.

Lungmetrajul are în centru prietenia dintre Emil și Titi. Acțiunea se petrece într-o comună ca un colț de rai, locuită de oameni dintr-o bucată. Asta, la o primă vedere.  Emil nu crede în spirite. Titi este prietenul lui de când lumea. Iar Smaranda, soția lui Emil, ei bine, ea este la doi metri sub pământ și se pregătește de ziua judecății. După parastasul ei de 40 de zile, Titi pare cel mai oropsit om de pe fața pământului și începe să se stingă pe picioare. Emil vrea să reaprindă în el scânteia vieții. Dar eforturile lui sunt inutile. Zilele lui Titi par numărate. Căci Smaranda s-a mutat după parastas în casa lui. De ce îl bântuie Smaranda?, asta e o poveste, dar lui Titi îi e greu s-o zică, pentru că este despre lupta pe care fiecare trebuie s-o ducă pentru a-l înțelege și accepta pe celălalt, într-o prietenie sau într-o poveste de iubire.

În film joacă Mircea Andreescu, Valer Dellakeza, Gabriel Spahiu, Marian Negrescu, Simona Urs, Ștefan Mirea, Valeriu Bâzu și Eugen Titu.

„După 40 de zile” este o producție AVVA MMIX Studio, în coproducție cu Hai Hui Entertainment și Tangaj Production.

Absolvent al Universităţii de Teatru şi Film din Bucureşti în 1994, Andrei Gruzsniczki a debutat cu „Cealaltă Irina”, care a câştigat Marele Premiu şi Premiul FIPRESCI  la CinePécs Moveast IFF 2008, a fost desemnat cel mai bun lungmetraj românesc la Festivalul de Film Transilvania 2009 şi a primit Trofeul ANONIMUL în acelaşi an. Al doilea lungmetraj al lui, „Quod Erat Demonstrandum (Q.E.D.)”, a primit Premiul Special al Juriului (Festivalul de la Roma 2013), The Golden Taiga Award (IDFF Spirit of Fire 2014) şi Prix de Syndicat Francais de la Critique de Cinema (Arras IFF 2014). „Zavera”, cel de-al treilea lungmetraj al cineastului, a avut premiera mondială în noiembrie 2019, în competiția Festivalului Internațional de la Cairo.

CITEȘTE ȘI: „După 40 de zile”, al patrulea lungmetraj al lui Andrei Gruzsniczki, va avea premiera pe 20 august

Foto: Rollercoaster PR