Dupa 50 de ani, cubanezii isi pot cumpara masini!

Apropo.ro / 30.09.2011, 18:30
Dupa 50 de ani, cubanezii isi pot cumpara masini!
Guvernul cubanez a autorizat oficial cumpararea si vanzarea de vehicule, operatiuni interzise de peste o jumatate de secol.

Cubanezii care au venituri in valuta sau in pesos convertibili isi pot cumpara, pe baza unei autorizatii emise de Ministerul Transporturilor, autoturisme noi. Totusi, fericitii proprietari trebuie sa fie foarte atenti la exploatarea acestora, deoarece autorizatiile se dau „o data la cinci ani”. O alta restrictie consta in faptul ca cei care vor sa-si cumpere masina trebuie sa demonstreze ca au obtinut banii prin munca lor si ca nu i-au primit de la rude din strainatate.

Rezidentii straini si cei cu sedere temporara sunt favorizati, avand voie sa cumpere pana la doua autovehicule pe perioada sejurului lor in Cuba.

Pana acum, cubanezii nu au putut instraina sau achizitiona decat masini inregistrate inainte de Revolutia din 1959 si care, in majoritate, sunt automobile americane mari, foarte admirate de turisti. Au existat si cateva exceptii – doctori, atleti, artisti sai membrii ai elitei – care au putut achizitiona autoturisme Lada sau Moskvici

Masura face parte din pachetul de masuri anuntat de Raul Castro in aprilie, dar a intrat in vigoare abia zilele acestea, dupa ce a fost publicata in Gazeta Oficiala.