Dupa gripa aviara, ne loveste acum gripa porcina

Apropo.ro / 27.04.2009, 09:48
Dupa gripa aviara, ne loveste acum gripa porcina
SUA au declarat ieri "stare de urgenta sanitara" din cauza gripei porcine. La noi nu exista un pericol iminent.

Statele Unite au declarat duminica "stare de urgenta sanitara" din cauza gripei porcine, iar un oficial de la Casa Alba a anuntat ca pe teritoriul SUA au fost inregistrate 20 de cazuri de imbolnavire.

Starea de urgenta sanitara permite Guvernului sa aloce resurse umane, la nivel municipal, statal si federal, pentru combaterea raspandirii virusului.

Directorul CDC, dr. Richard Besser, a afirmat ca, pana in prezent, in Statele Unite au fost confirmate 20 de cazuri de imbolnavire – opt la New York, sapte in California, doua in Texas, doua in Kansas si unul in Ohio. El a avertizat ca este de asteptat ca in zilele urmatoare sa fie identificate si alte cazuri pe teritoriul Statelor Unite.

Autoritățile sanitare mexicane au înregistrat, începând din 13 aprilie, 81 de decese a căror cauză ar putea fi gripa porcină, în 20 din cazuri diagnosticul fiind confirmat, a declarat, sâmbătă, ministrul mexican al Sănătății, Jose Angel Cordova.

Alte 1.324 de persoane sunt menținute sub supraveghere medicală, a precizat el.

Expertii epidemiologi si de boli infectioase din Romania si din Europa au ajuns la concluzia ca, in acest moment, in tara noastra nu exista un pericol iminent privind gripa porcina la om, dar autoritatile romane au primit o atentionare privind un risc potential in urmatoarele saptamani.

Autoritatile romane au de realizat mai multe obiective, primul fiind o informare corecta cu privire la pesta porcina la om, cu mentiunea ca boala nu se transmite daca oamenii consuma carne de porc.

Luni, ministrul Sanatatii va semna ordinul pentru inceperea actiunilor privind prevenirea aparitiei acestei boli in Romania.

Citeste mai mult despre noul virus – gripa porcina -, la Mediafax.

Â