Dupa o zi in Europa, Serbia se radicalizeaza

Apropo.ro / 06.02.2008, 10:59
Dupa o zi in Europa, Serbia se radicalizeaza
Decizia UE de a trimite o misiune in Kosovo ii aduce pe ultranationalistii sirbi la un pas de guvernare.

Reprezentantii la Bruxelles ai statelor membre UE au aprobat luni trimiterea in Kosovo a misiunii EULEX, formata din 1.800 de politisti si magistrati, masura care face parte din planul Ahtisaari privind independenta supravegheata a provinciei separatiste.

Decizia europeana a fost luata cu numai trei zile inainte de data la care este programat ca presedintele reales al Serbiei, proeuropeanul Boris Tadici, sa semneze un preacord politic de aderare la UE. Premierul nationalist Vojislav Kostunita a avertizat insa ca semnarea acestui acord ar echivala cu recunoasterea dreptului UE de a trimite misiunea EULEX in Kosovo si, implicit, cu a independentei provinciei.

Potrivit cotidianului „Blic“, Kostunita doreste sa speculeze lacunele constitutionale, astfel incit pentru intrarea in vigoare a preacordului politic sa fie necesar votul Parlamentului, dominat de ultranationalistii prorusi ai lui Tomislav Nikolici. „Joi este ziua Z. Daca se semneaza acordul, atunci orice se poate intimpla cu acest guvern“, a comentat ministrul Investitiilor, Velimir Ilici, membru al partidului nationalist al premierului Kostunita.

Citeste toata stirea in Cotidianul