E în regulă să bei alcool când iei antibiotice?

De: Mihaela Enache / 16.10.2013, 13:15
E în regulă să bei alcool când iei antibiotice?
Studiile arată că băutura nu oprește cele mai multe tratamente de la a-și face efectul în mod corespunzător, și nici nu cauzează efecte secundare neplăcute. Cu toate acestea, povestea nu este chiar atât de simplă.

Unii oameni presupun că alcoolul va opri antibioticele de la a-și face efectual, în timp ce alții cred că această combinație produce efecte secundare. Când personalul de la o clinită genito-urinară din Londra a intervievat mai mult de 300 de pacienți, au constatat că 81% au crezut prima ipoteză, în timp ce 71% au ales-o pe a doua.

Pentru cele mai multe antibiotice nici una dintre ipoteze nu este adevărată. Teama medicilor este faptul că aceste convingeri eronate ar putea face pacienții să sară peste tratament din cauza unui pahar de vin. Orice încurajează oamenii să omită să-și ia doza de antibiotice se adaugă la problema gravă a rezistenței la antibiotice.

De fapt, cele mai mai multe antibiotice prescrise în mod frecvent nu sunt afectate de alcool. Există unele excepții. Antibioticele cefotetan cefalosporine și cefalosprine cefriaxon încetinește procesarea alcoolului, ducând la o creștere a nivelului unei subtanțe numită acetaldehidă. Acest lucru poate provoca o serie de simptome neplăcute, inclusiv greață, vărsături, înroșirea feței, dureri de cap, respirație și dureri în piept.

Simptome similare sunt cauzate de un medicament numit disulfiram, uneori utilizat în tratamentul depedenței de alcool.

Un alt tip de antibiotic care vine cu un avertisment specific de a nu fi utilizat împreună cu alcool este metronidazol. Utilizat în tratamentul infecțiilor dentare, ulcere infectate la picior și escarele, se crede că această combinație provoacă aceeași listă de simptome ca cefalosporinele menționate anterior.

Alte antibiotice pentru care există motive întemeiate de a fi evitată utilizarea lor împreună cu alcoolul sunt tinidazol, linezolid și eritromicină, dar acestea sunt atât de bine cunoscute, că medicii oferă pacienților avertismente specifice.