Ea este singura fetita de culoare care sufera de boala „copiilor batrani”

Apropo.ro / 12.09.2011, 09:59
Ea este singura fetita de culoare care sufera de boala
Progeria este cunoscuta drept boala imbatranirii precoce. Iata cum aceasta maladie a afectat o fetita de 12 ani, primul copil de culoare diagnosticat cu boala "copiilor batrani".

Ontlametse are 12 ani si este primul copil de culoare diagnosticat cu progeria, o afectiune rara care accelereaza procesul de imbatranire. Desi medicii ii mai dau doar cativi ani de trait, fetita care locuieste intr-un orasel din Africa de Sud are planuri de viitor si este optimista.

Inainte de a implini un an, lui Ontlametse ii cadea parul
, unghiile nu erau ca cele ale unui bebelus si avea probleme serioase cu pielea. In ciuda bolii sale, Ontlametse a fost inscrisa la scoala la sase ani si s-a dovedit a fi o eleva foarte buna. Inainte de a fi diagnosticata corect, fetita a fost dispretuita de colegii de clasa, de profesori si alte persoane care au crezut ca era atat de firava din cauza ca ar avea SIDA. Si tatal ei si-a abandonat familia atunci cand Ontlametse avea trei ani.

Singura fetita de culoare care sufera de progeria

Dupa ce a aflat mai multe lucruri despre boala ei, fetita a devenit mai puternica. „Nu imi pasa ce spun ceilalti despre mine”, le-a spus aceasta jurnalistilor. Deocamdata, pacienta beneficiaza de sprijinul unei fundatii „Progeria Research Foundation”, care-i monitorizeaza evolutia bolii si-i asigura tratamentul corespunzator. In plus, si cititorii care i-au aflat povestea par dispusi sa o ajute. „Cum ii putem oferi o peruca?”, intreaba o utilizatoare intr-un comentariu postat pe site-ul celor de la AP.

In doi ani, numarul copiilor care sufera de progerie, de pe cinci continente, a crescut de la 48 la 80. Directorul executiv al fundatiei, Audrey Gordon, spune ca doar doi africani au fost diagnosticati cu aceasta boala, ambii locuind in Africa de Sud – Ontlametse si o fetita alba, de 5 ani.

Citeste mai multe despre progeria, boala copiilor batrani”, pe Gandul.info