easyJet va lansa un operator de telefonie mobila

Apropo.ro / 25.02.2004, 11:21
easyJet va lansa un operator de telefonie mobila
Fondatorul companiei aeriene europene easyJet a indicat, luni, ca vizeaza sa repete succesul înregistrat în sectorul aviației prin lansarea marcii "easy" în alt domeniu, telefonia mobila, unde dorește sa înființeze un operator care sa practice tarife reduse,

Fondatorul companiei aeriene europene easyJet a indicat, luni, ca vizeaza sa repete succesul înregistrat în sectorul aviației prin lansarea marcii „easy” în alt domeniu, telefonia mobila, unde dorește sa înființeze un operator care sa practice tarife reduse, relateaza Reuters.

„În ultimii 11 ani am înființat 11 companii”, a declarat omul de afaceri Stelios Haji- Ioannou, într-un interviu acordat cu ocazia Congresului Mondial 3GSM de la Cannes, adaugînd ca telecomunicațiile vor fi cel de-al 12-lea domeniu în care va patrunde.

Haji-Ioannou a afirmat ca urmarește sa reduca facturile de telefonie mobila ale consumatorilor britanici cu pîna la 50%, prin cumpararea de milioane de minute de la operatorii de rețele și revînzarea lor la prețuri mai scazute.

El își numește viitoarea companie easyTelecom, aceasta urmînd sa reprezinte o noua clasa a ceea ce se cunoaște în prezent sub denumirea de operator de rețea mobila virtuala (MVNO), concept popularizat pentru prima data de Richard Branson și al sau Virgin Mobile.

Fondatorul easyJet va avea de contracarat și concurența cu Ryanair, o alta companie aeriana cu tarife reduse, care va lansa în curînd servicii de telefonie mobila sub marca Ryanair Telecom.

În loc sa investeasca masiv în capacitatea rețelei, cum procedeaza firmele tradiționale de telefonie, companiile din segmentul MVNO se axeaza pe aspecte virtuale ale activitații, precum marketingul și serviciile pentru clienți.

Haji-Ioannou se afla deja în negocieri cu operatori de telefonie mobila din Marea Britanie pentru lansarea serviciului sau, printre aceștia numarîndu-se Vodafone, mmO2 și T-Mobile. Formula easyTelecom pentru reducerea costurilor include vînzarea de pachete de minute ieftine. Haji-Ioannou nu intenționeaza sa vînda sau sa furnizeze telefoane mobile.

Singurul produs pe care îl va comercializa sînt cartelele SIM, pe care clienții le vor primi prin poșta dupa ce se vor înscrie pe un site Internet care va fi lansat în perioada urmatoare.

Haji-Ioannou și-a fondat prima companie în 1992, Stelmar Shipping Ltd, înca listata la bursa din New York. EasyJet a fost înființata în 1995 și grupul sau din nordul Londrei, easyGroup, a dorit sa profite de succesul companiei aeriene cu tarife reduse prin extinderea marcii „easy” la noi categorii, creînd agenția de închirieri auto easyCar și societatea easyMoney, specializata în creditele de consum.

Alte firme sînt înca în faza incipienta, printre acestea aflîndu-se easyHotel, easyCruise, easyCinema, easyBus și easyPizza.

Mediafax Business/ IT