Echipa de Cupa Davis a Croației – prezentare

Apropo.ro / 08.03.2005, 11:21
Echipa de Cupa Davis a Croației - prezentare
Echipa de Cupa Davis a Croației are în componența, în acest moment, doi jucatori în mare forma, Ivan Ljubicici și Mario Ancici, astfel ca victoria lor în partida cu SUA, una dintre favoritele competiției, de 31 de ori cîștigatoare a Salatierei de Argint, nu este

Echipa de Cupa Davis a Croației are în componența, în acest moment, doi jucatori în mare forma, Ivan Ljubicici și Mario Ancici, astfel ca victoria lor în partida cu SUA, una dintre favoritele competiției, de 31 de ori cîștigatoare a Salatierei de Argint, nu este întîmplatoare.

Ivan Ljubicici, în vîrsta de 26 de ani, înalt de 1,93 metri, este jucator dreptaci, nascut la Banja Luka, în Bosnia Herțegovina. El locuiește acum la Monte Carlo și a obținut în cariera peste 2,8 milioane de dolari din premii.

Anul acesta a început foarte bine pentru Ljubicici, el disputînd patru finale, la turneele de la Rotterdam, Doha, Dubai și Marsilia. Primele trei le-a pierdut în fața elvețianului Roger Federer, liderul clasamentului mondial, iar finala turneului de la Marsilia, în fața suedezului Joachim Johansson. Aceste evoluții foarte bune i-au adus lui Ljubicici locul patru în clasamentul ATP 2005 Race și locul 13 în ATP Entry Ranking.

Singurul jucator român care a reușit sa-l învinga o data pe Ljubicici este Andrei Pavel, acest lucru întîmplîndu-se în 2001, în turul întîi al turneului de la Basel, pe carpeta, scor 6-4, 6-7, 6-3.

În celelate doua partide dintre cei doi s-a impus jucatorul croat: scoruri 4-6, 6-4, 6-3, în turul doi al turneului de la Hamburg, de anul trecut, disputat pe zgura și 3-6, 7-5, 6-4, în turul doi al turneului de la Adelaide, pe suprafața dura, în 2001.

Cu Hanescu, Ljubicici a cîștigat toate cele trei meciuri pe care le-a jucat: anul acesta, în turul întîi la Marsilia (pe suprafața rapida), scor 7-6, 5-7, 6-4, și de doua ori anul trecut, în turul întîi la Metz, pe suprafața dura, scor 6-4, 6-4 și în turul întîi la Hamburg, pe zgura, scor 6-0, 3-6, 7-6.

Ljubicici s-a întîlnit de doua ori și cu Razvan Sabau, cîștigînd, de asemenea, de fiecare data: în 1999, în turul doi la Besancon, pe suprafața rapida, scor 6-7, 6-1, 6-1, și în 1997, în turul doi al turneului de la Zagreb, pe zgura, scor 5-7, 6-3, 6-3.

Mario Ancici este speranța tenisului croat. El este nascut la Split, are 21 de ani și 1,95 metri înalțime, este dreptaci, locuiește la Monte Carlo și a cîștigat aproape 1,15 milioane de dolari din tenis. În acest an a fost finalist la turneul de la Scottsdale, unde a fost învins de australianul Wayne Arthurs și semifinalist la Rotterdam și Marsilia, performanțe ce îl situeaza pe locul 11 în ATP 2005 Race și pe locul 20 în ATP Entry Ranking.

Dintre jucatorii români din echipa de Cupa Davis, Ancici l-a întîlnit, pîna în prezent, numai pe Victor Hanescu, o singura data, în anul 2003, în semifinalele turneului challenger de la Hamburg, disputat pe carpeta, croatul cîștigînd cu scorul de 6-2, 6-1.

Ancici și Ljubicici evolueaza în Cupa Davis și în meciul de dublu, cei doi reușind sa cîștige, sîmbata, în fața unei perechi mult mai bine cotate, gemenii Bob și Mike Bryan.

Al treilea jucator de simplu folosit de capitanul nejucator Nikola Pilici în meciul cîștigat în fața echipei SUA, scor 3-2, în primul tur al Grupei Mondiale a Cupei Davis, a fost Roko Karanusici, în vîrsta de 23 de ani, numarul 135 în clasamentul ATP 2005 Race și 166 în ATP Entry Ranking.

Karanusici a fost învins de Pavel, anul trecut, în semifinalele turneului challenger de la Dnepropetrovsk, disputat pe suprafața rapida, cu scorul de 7-5, 6-3. Croatul a cîștigat de doua ori în fața lui Sabau, ambele meciuri disputîndu-se în 2003: scoruri 7-6, 6-4, în turul întîi la Milano, pe carpeta și 6-4, 6-0, în turul doi la Groningen, pe suprafața dura.

Daca palmaresul în turneele ATP este favorabil croaților, în Cupa Davis, reprezentativa României s-a impus în fața Croației în singura întîlnire, desfașurata în 1999, la București, pe zgura, în sferturile de finala ale Grupei I Zona euro-africana. Atunci România s-a impus, cu scorul de 3-2, dupa ce a condus cu scorul de 3-0. Rezultatele au fost urmatoarele:

Adrian Voinea (România) – Ivan Ljubicici (Croația) 6-1, 6-4, 6-7 (1/7), 7-6 (7/5);

Andrei Pavel (România) – Zeljko Krajan (Croația) 7-6 (7/5), 6-2, 6-0;

Andrei Pavel/Gabriel Trifu (România) – Ivan Ljubicici/Lovro Zovko (Croația) 7-6 (7/5), 7-6 (7/5), 7-5;

Lovro Zovko (Croația) – Ionuț Moldovan (România) 5-7, 6-1, 6-2;

Ivan Beros (Croația) – Gabriel Trifu (România) 6-3, 6-2.

Dintre jucatorii croați care au evoluat atunci, în lotul pentru meciul cu SUA, desfașurat în week-end-ul trecut, la Los Angeles, au ramas doar Ivan Ljubicici și Zeljko Krajan.

Suprafațele favorite ale croaților sînt cele rapide. În Cupa Davis, unde evolueaza din 1993, ei au cîștigat 14 întîlniri și au pierdut 11, dar nu au trecut niciodata de faza sferturilor de finala.

Prin victoria reușita în meciul SUA, croații au produs americanilor prima lor înfrîngere pe teren propriu în turul întîi, din istoria Cupei Davis.

Cel mai bun jucator croat din toate timpurile a fost Goran Ivanisevici, care a evoluat noua ani în Cupa Davis, disputînd 44 de meciuri în 18 întîlniri(20 de victorii și șase înfrîngeri la simplu și 13 victorii și cinci înfrîngeri la dublu).

În cariera sa de jucator, Nikola Pilici a pierdut finala turneului de Grand Slam de la Roland Garros din 1973, în fața lui Ilie Nastase (scor 3-6, 3-6, 0-6).

Echipa României va întîlni, în deplasare, reprezentativa Croației în sferturile de finala ale Cupei Davis, Grupa Mondiala, în perioada 15-17 iulie.

Programul partidelor din sferturile de finala ale Cupei Davis, Grupa Mondiala, care se vor disputa în perioada 15-17 iulie, este urmatorul:

Slovacia – Olanda

Australia – Argentina

Rusia – Franța

Croația – România.

Mediafax