Eclipsă de „lună roz” la noapte, în România

Apropo.ro / 25.04.2013, 16:00
Eclipsă de
O eclipsă de lună parțială va fi vizibilă din România în noaptea de 25 spre 26 aprilie.

Eclipsa parțială de Lună va putea fi observată din toată țara, doar dacă cerul va fi senin. Fenomenul începe la ora 21.03 (pe 25 aprilie) și se termină la ora 1.11 (pe 26 aprilie).

Pentru un timp scurt, între 22.54 și 23.21, marginea superioară a Lunii se va afla în umbra Pământului și va părea mai întunecată decât restul discului, iar corpul ceresc se va colora.

Efectul de înroșire (scădere de strălucire) fiind destul de slab nu știm dacă va fi observabil cu ochiul liber sau prin instrumetele astronomice„, scriu experții de la Observatorul Astronomic pe site.

brumarele

Brumărele

Luna roz este doar o denumire dată Lunii Pline din aprilie, fiecare Lună Plină având un nume special. Denumirea de Luna roz vine de la florile care înfloresc în această perioadă – brumărelele. Luna Roz este numele dat primei Luni Pline din primavara.

Următoarea eclipsă de Lună se produce pe 19 octombrie 2013.

Milioane de oameni din Asia, Africa și Europa vor putea asista la acest fenomen extraordinar, denumit „luna roz”. Singurii care nu vor putea observa eclipsa sunt locuitorii din Canada și SUA.