Eclipsa de soare din 22 iulie nu va fi vizibila in Romania

Apropo.ro / 22.07.2009, 06:00
Eclipsa de soare din 22 iulie nu va fi vizibila in Romania
Eclipsa de soare din data de 22 iulie 2009 va putea fi observata din Asia si va avea o durata de 6 minute si 39 de sec.

Eclipsa de soare din data de 22 iulie 2009 nu va putea fi observata in Romania deoarece va avea loc incepand cu ora 23.58 UT (timpul universal este timpul folosit in astronomie. Ora de vara a romaniei = UT + 3 ore).

O eclipsa de Soare se produce cand Luna trece intre Pamant si Soare, prin fata Soarelui.

Cu o durata de 6 minute si 39 de secunde, eclipsa de Soare va putea fi observata cel mai bine de pe continentul asiatic. Pata de umbra a Lunii va atinge Pamantul in Marea Arabiei, iar apoi va trece prin Asia de sud-est, trecand prin tari precum India si China.

Astronomii asigura ca aceasta eclipsa este una dintre cele mai lungi eclipse, dar nu si cea mai lunga tinand cont de ce se preconizeaza in viitor. Cu toate acestea, eclipsa de Soare din 22 iulie 2009 poate fi considerata cea mai lunga eclipsa a secolului 21.

Parerile referitoare la eclipsa sunt impartite

In India, eclipsa nu este privita cu ochi buni. Femeile interzic fetelor gravide sa iasa din casa si sa priveasca eclipsa de Soare, deoarece ei considera ca viitorii

noi-nascuti s-ar putea naste cu anumite semne.

Tot in India, in anumite temple, in timpul eclipsei, nu se fac rugaciuni si nici nu se aprind lumanari parfumate.

Traditia chineza pastreaza o poveste, referitor la acest fenomen astronomic, in care un caine inghite soarele. Astfel, oamenii fac mult zgomot pentru a alunga cainii si a salva Soarele.

"Cand este o eclipsa de Soare are loc si o discrepanta intre corpul nostru care stie ca este zi si ceea ce vad ochii, adica intuneric. Acest fenomen iti da o senzatie ciudata", spune cardiologul James Sheffler.

"Eclipsa de Soare reprezinta un fenomen emotional si special. Este o experienta pe care cativa oameni din lume o pot vedea, pret de cateva secunde, poate o data in viata, si o experienta pe care nu o mai intalnesti a doua oara, eclipsele fiind atat de diferite una de cealalta", a adaugat sotia lui James.

La 29 martie 2006 a avut loc o eclipsa partiala de Soare vizibila si din toata Romania. Pentru orasul Bucuresti, durata eclipsei a fost de 2 ore 25 minute. In vestul Romaniei acoperirea maxima a Soarelui a fost de 65%, in timp ce in sud-est a fost de 80%.

eclipsa

Foto: Catalin Beldea