Edward Snowden, propus pentru Premiul Nobel pentru Pace 2014

De: Gabriela Voicu / 30.01.2014, 13:30
Edward Snowden, propus pentru Premiul Nobel pentru Pace 2014
Fostul analist al CIA Edward Snowden, care a dezvăluit presei date secrete ale serviciului de spionaj american, a fost propus pentru Premiul Nobel pentru Pace de doi parlamentari norvegieni.

Edward Snowden, fost angajat al CIA și colaborator al Agenției Naționale de Securitate din SUA, care a dezvăluit presei date secrete ale serviciului de spionaj american, a fost propus pentru Premiul Nobel pentru Pace de doi parlamentari norvegieni.

Potrivit unei declarații comune a lui Bard Vegar Solhjell și Snorre Valen, membri ai Partidului Socialist norvegian, Snowden, care a „dezvăluit natura și amploarea programelor moderne de supraveghere a comunicațiilor”, a contribuit prin dezvăluirile sale la o ordine „mai pașnică și stabilă” în lume, a argumentat decizia unul dintre inițiatori, Baard Vegar Solhjell, membru al Partidului Socialist, de stânga, și fost ministru al mediului.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

În scrisoarea adresată Comitetului Nobel Norvegia, Baard Vegar Solhjell și colegul său de partid Snorre Valen precizează că nu sprijină neapărat toate acțiunile lui Snowden, dar au lăudat dorința sa de a expune „natura și priceperea tehnologică de supraveghere modernă”.

Simplu angajat de un subcontractant al NSA, Snowden (30 de ani) și-a făcut un loc în istorie după transmiterea către presă în 2013 a unor documente NSA.

Snowden s-a refugiat în Rusia la începutul lunii iunie și a cerut azil mai multor țări, inclusiv Norvegiei. El se află în continuare în Rusia, unde i-a fost acordat azilul după ce a petrecut mai mult timp în zona de tranzit a aeroportului Sheremetyevo din Moscova. În SUA, el este acuzat de spionaj și furt de proprietate intelectuală a guvernului.

Nominalizările pentru premiile Nobel acordate anul acesta mai pot fi făcute până sâmbătă, iar potrivit Comitetului Nobel Norvegian (care alege laureatul premiului pentru Pace), Solhjell și Valen, în calitate de parlamentari, pot face o nominalizare. Printre laureații premiului Nobel pentru Pace s-au aflat, de-a lungul timpului, Maica Teresa, Nelson Mandela, Barack Obama, Organizația pentru Internzicerea Armelor Chimice și Uniunea Europeană.