Efectele fumatului asupra CREIERULUI

De: Dragos Tanase / 27.11.2012, 16:23
Efectele fumatului asupra CREIERULUI
Un studiu realizat de cercetători de la King''s College din Londra a arătat că fumatul afectează negativ creierul, în sensul aceste efectiv "putrezește",prin degradarea memoriei, a capacității de a învăța și judeca.

Studiul s-a desfășurat pe un eșantion 8.800 de persoane care prezentau tensiune arterială ridicată și erau supraponderale și a arătat că și aceste aspecte păreau a afecta creierul, dar în proporție mai mică decât fumatul.

Unul dintre oamenii de știință, Dr Alex Drega, a spus într-un articol apărut în „Age and Aging”că „Declinul cognitiv devine mai frecvent cu vârsta…Am identificat un număr de factori de risc ce ar putea fi asociați cu declinul cognitiv, toți putând fi modificați. Oamenii trebuie avertizați că este necesar să schimbe ceva în viața lor fiindcă riscă să li se degradeze capacitățile cognitive.”

Dr Simon Ridley, de la Alzheimer‘s Society, a adăugat că „Declinul cognitiv odată cu îmbătrânirea poate duce la demență și studierea factorilor legați de acest declin poate fi crucială pentru identificarea unor metode de prevenire a acestei stări nedorite”.

Tot cei de la Alzheimer‘s Society precizează că „toți știu că fumatul, presiunea sanguină ridicată, nivelul mare de colesterol și o masă corporală mare fac rău la inimă.”

De aceea, este recomandat „consumul unei hrane echilibrate, menținerea unei greutăți sănătoase, practicarea unei forme de mișcare, verificarea regulată a tensiunii arteriale și a colesterolului și abținerea de la fuma„.