Efectul placebo este real

De: Marian Andrei / 10.01.2014, 15:15
Efectul placebo este real
Un studiu publicat în Science Translational Medicine a scos în evidență că efectul placebo - ideea de a avea încredere într-un medicament, care crește șansele ca acesta să funcționeze - este real, cel puțin în cazul migrenelor.

Oamenii de știință de la Harvard Medical School din SUA afirmă că informarea corectă este la fel de importantă ca medicamentele, în ceea ce privește ameliorarea durerilor provocate de migrene.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Medicamentele pentru tratarea migrenelor sunt mai eficiente în calmarea durerilor dacă pacienții chiar cred că acestea dau rezultate, dar și pastilele inactive au efecte mai bune, dacă așteptările sunt mai mari, se arată într-un nou studiu.

Echipa de cercetători a dat participanților la studiu plicuri cu pastile pe care pacienții trebuia să le ia în timpul următoarelor șase atacuri de migrene. Trei dintre plicuri conțineau Maxalt, un medicament pentru tratamentul migrenelor folosit în Marea Britanie și Statele Unite ale Americii, iar trei medicamente placebo.

Plicurile au fost etichetate fie corect, pentru a crește așteptările, fie greșit, pentru a evita creșterea așteptărilor, sau marcate neutru, ca „Maxalt” sau „placebo”.

Per ansamblu, Maxalt a fost mult mai eficient în ameliorarea durerilor decât medicamentele placebo, însă și acestea au avut efecte pozitive.

Echipa de cercetători se așteaptă să obțină rezultate similare în cazul altor tratamente împotriva migrenelor.