Efectul social media în ceea ce privește despărțirile

De: Mihaela Enache / 20.05.2013, 11:00
Efectul social media în ceea ce privește despărțirile
Proliferarea a social media a făcut ca trecerea peste o despărțire romantică să devină mai dificilă, mai complicată decât în epocile apuse, chiar dacă fotografiile digitale și emailurile pot fi șterse foarte repede și ușor.

Potrivit unui studiu, înregistrările digitale omniprezente ale celui care ți-a fost iubit/iubită ce le poți redescoperi pe Facebook, tumblr, flicker etc., face dificilă uitarea amintirilor dureroase.

Steve Whittaker, profesor de psihologie la UC Santa Cruz, ce se specializează în interacțiunea om-calculator, a declarat că oamenii păstrează colecții uriașe de „bunuri digitale” și a fost foarte puțin explorat rolul negativ al acestora atunci când oamenii doresc să uite anumite aspecte ale vieții lor.

Într-o lucrare intitulată „Design for Forgetting: Disposing of Digital Possessions after a Breakup”, Whittaker și co-autorul Corina Sas, de la Universitatea Lancaster, examinează provocările bunurilor digitale și eliminarea acestora după o despărțire romantică.

Bunurile digitale includ fotografii, mesaje, muzică și clipuri video stocate pe mai multe dispozitive, cum ar fi calculatoare, tablete, telefoane și aparate de fotografiat. Împrăștierea lor creează probleme în timpul unei despărțiri, având în vedere că oamenii „trăiesc” în spațiul lor digital, unde fotografii și muzică le amintesc constat de relația lor anterioară.

Eliminarea acestor bunuri digitale este mai dificilă astăzi deoarece acestea sunt împărțite în colecții răspândite în mai multe dispozitive, aplicații, servicii web și platforme.