Eficiența uleiului de masline împotriva cancerului, demonstrata

Apropo.ro / 10.01.2005, 11:37
Eficiența uleiului de masline împotriva cancerului, demonstrata
Cercetatorii americani au scos în evidența proprietațile uleiului de masline în combaterea cancerului la sîn și sînt de parere ca s-ar putea chiar crea un tratament pe baza acestui produs, transmite AFP, citînd un studiu publicat duminica. O serie de experimente de laborator pe

Cercetatorii americani au scos în evidența proprietațile uleiului de masline în combaterea cancerului la sîn și sînt de parere ca s-ar putea chiar crea un tratament pe baza acestui produs, transmite AFP, citînd un studiu publicat duminica.

O serie de experimente de laborator pe celule canceroase au demonstrat ca acidul oleic reduce semnificativ prezența genei canceroase numite Her-2/neu sau erb B-2, a explicat dr. Javier Menendez, de la școala de medicina Feinberg din cadrul Universitații Northwestern de la Chicago, principalul autor al studiului.

Valori ridicate de Her-2/neu au fost observate în 20% din cazurile de cancer mamar și se crede ca acestea sînt asociate cu formele deosebit de agresive ale acestei boli, a spus cercetatorul.

Alte experimente pe celule canceroase au mai demonstrat ca acidul oleic nu numai ca neutralizeaza gena Her-2/neu dar crește eficiența tratamentului cu anticorpi monoclonali, mai afirma cercetatorii într-un studiu publicat în numarul de luni al revistei Analele Oncologiei. Acest tip de tratament vizeaza tocmai gena Her-2/neu, una dintre cele mai importante în cazul cancerului mamar și permite prelungirea semnificativa a duratei de viața a bolnavelor, au precizat autorii studiului.

„Rezultatele cercetarilor noastre tind de asemenea sa confirme studiile epidemiologice care au aratat ca regimul alimentar numit mediteranean, bogat în ulei de masline, protejeaza împotriva cancerului la sîn, a bolilor cardiovasculare și reduce efectele îmbatrînirii”, a comentat dr. Menendez.

Studiile anterioare desfașurate pe grupuri de populație din sudul Europei demonstrasera deja ca acidul gras monosaturat ar putea proteja împotriva cancerului mamar, însa experimentele pe cobai nu au avut rezultate concludente. O explicație pentru acest lucru ar putea fi faptul ca în cadrul acelor experimente acidul oleic era amestecat cu alți acizi grași.

Calitațile curative ale uleiului de masline au fost recunocute oficial pe 2 noiembrie 2004 de FDA, agenția americana însarcinata cu reglementarea produselor farmaceutice și alimentare, care a autorizat producatorii sa le menționeze pe eticheta.

Mediafax